Stoltenberg: Moramo pomoći BiH i spriječiti svaku moguću agresiju

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastat će se u srijedu i četvrtak kako bi razgovarali o ratu protiv Ukrajine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je tim povodom rekao: “Svi smo vidjeli užasne slike ubijenih civila u Buči i drugim mjestima, pod kontrolom ruske vojske do prije nekoliko dana. To je nepodnošljiva brutalnost kojoj Europa nije svjedočila mnogo desetljeća.Gađanje i ubijanje civila je ratni zločin. Sve činjenice moraju biti utvrđene. I svi odgovorni za te zločine moraju biti izvedeni pred lice pravde. NATO saveznici podupiru istrage. Uključujući i preko Ujedinjenih naroda i Međunarodnog kaznenog suda. Ukrajinske oružane snage pružaju žestok otpor. Ponovno preuzimanje teritorija od ruskih osvajača. I prisiljavajući Rusiju da promijeni svoje ratne planove.

Ali Moskva ne odustaje od svojih ambicija u Ukrajini. Sada vidimo značajno kretanje trupa dalje od Kijeva. Za ponovno grupiranje, ponovno naoružavanje i opskrbu.

i prebacuju fokus na istok. U narednim tjednima očekujemo daljnji ruski pritisak u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Pokušat će zauzeti cijeli Donbas i stvoriti kopneni most do okupiranog Krima.

Dakle, ovo je ključna faza rata. I dok se Ukrajina suočava s ovom novom ofenzivom, ministri vanjskih poslova NATO-a raspravljat će o tome što ćemo još učiniti.

Saveznici su odlučni pružiti daljnju potporu Ukrajini.

Uključujući protutenkovsko oružje, sustave protuzračne obrane i drugu opremu.

Saveznici su također povećali humanitarnu pomoć i financijsku pomoć.

NATO će također nastojati pružiti pomoć u kibernetičkoj sigurnosti. I opremu koja će pomoći Ukrajini u zaštiti od kemijskih i bioloških prijetnji.

Očekujem da ćemo također odlučiti učiniti više za druge partnere NATO-a, koji su ranjivi na ruske prijetnje i uplitanje.

Uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu.

Jačanjem naše političke i praktične potpore možemo pomoći našim partnerima da ojačaju svoju otpornost. I spriječiti svaku buduću agresiju.

U četvrtak će nam se pridružiti ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba.

Obavijestit će nas o najnovijim zbivanjima, uključujući pregovore Kijeva s Moskvom.

Za stolom će biti Finska, Švedska, Gruzija i Europska unija. A pridružit će nam se i azijsko-pacifički partneri NATO-a. Australija, Japan, Novi Zeland i Republika Koreja.

Jer ova kriza ima globalne implikacije, što se tiče svih nas”, rekao je Jens Stoltenberg.