Studenti Filozofskog fakulteta u Tuzli obilježili Dan nezavinosti BiH

Na Filozofskom fakultetu u Tuzli otvorena je izložba bosanskih grbova pod nazivom ‘Historijski kontinuitet Bosne i Hercegovine’, a realizirana u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Organizator tog projekta je Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Studenti različitih odsjeka društveno-humanističkih studija dali su doprinos crtajući i bojeći grbove koji svjedoče o historijskom kontinuitetu postojanja države Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Studentskog vijeća Maida Šljivić istakla je važnost obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

– Izložbom smo nastojali prikazati simbole postojanja naše države, kroz različite historijske epohe i periode vlasti, krenuvši od srednjovjekovne bosanske države do danas. Na taj način želimo ukazati na značaj simbola koji predstavljaju našu državu nasuprot kulturi negiranja odnosno možemo reći i nekulturi, jer je u pitanju negiranje nečeg što je očigledno i stoljećima prisutno – država Bosna i Hercegovina. Današnji program, prezentiranja izložbe i čitanja djela bosanskohercegovačkih autora, u čast je nezavisnosti naše države. Nezavisnost je glavni preduslov slobode, koja je nezamjenjiva. Stoga Dan nezavisnosti zaslužuje biti obilježen na ovaj način, a nadamo se da će sadržaji postati još bogatiji. Vjerujemo i u generacije koje dolaze –  kazala je Šljivić.

I studentica prve godine Odsjeka za preškolski odgoj i obrazovanje Ajla Nurkić izrazila je zadovoljstvo što je bila dio projekta.

– Grbove smo uspijeli naslikati za samo dva dana, a radili smo tri kolegice, jedan kolega i ja. Odradili smo dobar posao. za kratak vremenski period. Ponosna sam, drago mi je što sam dio Studenskog vijeća koji njeguje i prisjeća se historije svakodnevno. Važno je da mladi ljudi poznaju svoju historiju jer ako ne bi gledali prošlost ne bi bili u stanju odgovoriti na pitanja sadašnjosti, način da se ošteti jedna nacija je da se uništi njihova historija što mi ovakim događajima ne dozvoljavamo – navodi se.

Kako se ističe u saopćenju za javnost, to je još jedan u nizu projekata koje Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta u Tuzli realizuje uz pomoć menadžmenta Fakulteta, a iz Vijeća poručuju da ih čeka još važnih datuma koje žele obilježiti.

(FENA)