Sud Đokoviću vratio vizu, ali je ministar može ponovno ukinuti

Federalni sud u Melbournu poništio je u ponedjeljak odluku Vlade Australije o ukidanju vize najboljem tenisaču svijeta Novaka Đokovića i naložio njegovo puštanje na slobodu.

Konačnu odluku donio je sudija Anthony Kelly poslije saslušanja koje je počelo nešto poslijee polnoći po srednjoeropskom vremenu.

Kelly je presudio da odluka o ukidanju vize “nerazumna”, naložio je da Vlada Australije plati sve troškove i da se Đoković pusti na slobodu u roku od 30 minuta.

Iako je sud presudio u Đokovićevu korist, vladin savjetnik Christopeher Tran je rekao da bi ministar za imigraciju Australije mogao ponovno da razmotri ukidanje Đokovićeve vize.

Prema zakonu o imigraciji Australije, ministar ima ovlaštenja i diskreciono pravo da ukine vizu iz bilo kog razloga. Tran, međutim, nije precizirao razloge po kojima bi Đokoviću ponovo mogla biti ukinuta viza. Ako bi se to dogodilo, Đoković bi mogao da dobije zabranu ulaska u Australiju tri godine, prenosi Beta.

Đoković je sredinom prošlog tjedna doputovao u Australiju nakon što je dobio medicinsko izuzeće od cijepljenja protiv koronavirusa, ali mu je odmah po dolasku u Melbourn ukinuta viza.

On se od tada nalazio u hotelu, koji služi kao prihvatni centar za imigrante, a odmah po odbijanju vize njegov pravni tim je uputio žalbu na takvu odluku.

Nakon što su svoj slučaj predstavili vladini odvjetnici, uslijedila je pauza nakon čega je sudija izrekao presudu.

Devetostruki šampion Australian Opena je pod stražom u hotelskom karantenu otkako mu je ukinuta viza, ali je sudija naložio da se najbolji tenisač svijeta pusti iz karantene tijekom saslušanja, ali nije jasno gdje se preselio.

Virtuelno saslušanje je nekoliko puta prekidano zbog velikog broja ljudi iz cijelog svijeta koji su željeli da prate postupak.

Australian Open počinje 17. siječnja.

(FENA)