Sukobi potresaju Zapadnu obalu nakon ubistva palestinskog napadača u Izraelu

Sukobi između izraelskih vojnika i palestinskih militanata potresli su u utorak palestinski grad Jenin na sjeveru Zapadne obale dok je Palestinac nožem izbo policajca u Izraelu prije nego što je ubijen.

Izraelske trupe pokrenule su četvrti dan operacije oko Jenina nakon što je napadač iz okruga prošle sedmice pucao i ubio tri osobe u baru u Tel Avivu u napadu koji je zaprepastio zemlju, prenosi AFP.

Izraelski premijer Naftali Bennett preko noći je posjetio ponovno otvoreni bar koji je bio poprište krvavog pokolja u četvrtak, koji je potaknuo cjelonoćnu potjeru prije nego što je napadač ubijen u vatrenom okršaju.

– Nećemo dopustiti da naš neprijatelj zaustavi naše živote. Nastavit ćemo živjeti svoje živote i istovremeno ćemo se boriti tamo gdje se oni nalaze, u svojim bazama, na njihovom izvoru i pobijedit ćemo – rekao je Bennett.

Stanovnici Jenina rekli su za AFP u utorak da su izbile nove borbe nakon više oružanih sukoba posljednjih dana.

Palestinska službena novinska agencija Wafa objavila je da su “izbili sukobi” između mladih palestinskih muškaraca i izraelskih vojnika “koji su na njih ispalili metke, šok granate i upotrijebili suzavac”.

Izraelske snage uhapsile su četiri osobe iz Jenina i obližnjeg sela al-Yamoun, dodaje se.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na pitanja AFP-a o ovoj operaciji.

(FENA)