Suočavanje Le Pen i Macrona u predizbornom TV dvoboju

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i desničarka Marine Le Pen susrest će se danas u TV debati, nastojeći potaknuti neodlučne birače četiri dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj.

Macron drži solidnu prednost u anketama, ali njegovi politički savjetnici su ga upozorili da ne ostavi dojam prevelike samouvjerenosti u dvoboju koji će biti prikazan u udarnom terminu i koji će pratiti milioni ljud, a koji je ujedno i njihov prvi i jedini direktni duel u ovoj predsjedničkoj utrci.

Neke ankete predviđaju prednost od oko 10 bodova za Macrona u odnosu na Le Pen u drugom krugu, što je i svojevrsna repriza izbora 2017. Ali neodlučni birači i suzdržani još uvijek mogu promijeniti brojke.

Le Pen je učinila sve kako bi se dobro pripremila za debatu, nadajući se da će izbjeći bilo kakvo ponavljanje fijaska prije pet godina, kada je njezin loše pripremljen nastup pridonio porazu a što je donijelo prednost Macronu, prenosi AFP.

Ovogodišnje glasanje obilježit će najbliže što je krajnja desnica došla do preuzimanja Elizejske predsjedničke palače. Oca Marine Le Pen Jean-Mariea pobijedio je Jacques Chirac u drugom krugu izbora 2002., a 2017. Macron ju je lako porazio.

Televizijska debata uživo politička je tradicija u Francuskoj od 1974., kada su suočili socijalist Francois Mitterrand i centrista Valery Giscard d'Estaing.

Valery Giscard d'Estaing je dobio prvi krug i pokušao dokrajčiti protivnika, optužujući ga da podržava malobrojnu elitu dok milioni pate. To je stvar, rekao je Mitterrand, inteligencije i srca. “Vi, gospodine Mitterrand, nemate monopol na srce”, odgovorio mu je, zaradio 400.000 glasova i promijenio tok izbora.

Ali to se nije dogodilo 2002., kada je Chirac rekao da je rasprava nemoguća s “netolerancijom i mržnjom” nakon što je Jean-Marie Le Pen zapanjio Francusku prošavši u drugi krug.

Ulozi su veliki u ovim izborima, a Evropa gleda.

Očekuje se da će Macron nastaviti zagovarati politiku EU ako osvoji još pet godina na vlasti. Le Pen je obećala da će reformirati pod predsjedništvom krajnje desnice.

Istraživanja javnog mnijenja trenutno pokazuju da Macron ima 53 do 56 posto u drugom krugu, naspram 44 do 47 posto za Le Pen, što je mnogo neizvjesnije nego prije pet godina, kada je Macron dobio glasove  66 posto birača.

Za Le Pen debata predstavlja posljednju priliku da ponovo osvoji mjesto u anketama i uvjeri Francusku da je svoju antimigrantsku politiku moderirala u mainstream.

(FENA)