Supervizor Scanlan: Vrijeme je da se finaliziraju ključne promjene za budućnost Brčkog

Vrijeme je da vlasti Brčko distrikta zaključe transformativne infrastrukturne projekte, reformu zakonodavstva o državnoj službi i proizvodnji čiste energije, te mjere protiv korupcije koje je prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan spomenuo u svom obraćanju povodom Dana Brčko Distrikta – priopćeno je u utorak iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Dodaje se kako će supervizor nastaviti dolaziti u Brčko koliko god bude neophodno kako bi se ovi ciljevi i ostvarili.

Dalje se podsjeća kako je u svojoj nedavnoj presudi Apelacijski sud Distrikta potvrdio da se nadležnost Komisije za odlučivanje o sukobu interesa odnosi na sve izabrane i imenovane dužnosnike.

Supervizor je ponovno istaknuo da se zakon mora primjenjivati na sve podjednako zbog čega je punu podršku uputio Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa, Uredu za borbu protiv korupcije, Policiji i Tužiteljstvu da rade svoj posao na suzbijanju korupcije u Distriktu.

Istovremeno, ističe se kako mediji i nevladine organizacije imaju odgovornost da prate i budu partneri u postizanju neophodne proračunske transparentnosti i dobre uprave koji će doći s iskorjenjivanjem korupcije.

S tim u vezi, supervizor Scanlan se sastao sa predstavnicima NVO “Demos” kako bi saznao više o njihovom aktualnom projektu “STOP nezakonitom zapošljavanju”.

Scanlan je pozdravio snažnu posvećenost ovim ciljevima koju je čuo, kako naglašava, na sastancima s rukovodstvom Vlade i Skupštine Distrikta, glavnim koordinatorom Vlade Distrikta i predsjednikom Osnovnog suda Brčko Distrikta.

Zaključio je da će rezultati, a ne riječi, pokazati kakav je zaista stav vlasti Distrikta po ovim pitanjima.

(FENA)