‘Susreti mladih’ u Brčkom okupit će krovna tijela mladih zapadnog Balkana

– Vijeće mladih Brčko distrikta BiH organizira “Susrete mladih 2022” koji će biti održani od 20. do 22. svibnja.

Organizatori su rekli kako će za cilj imati jačanje položaja mladih u Brčko distriktu kroz aktivno zagovaranje provođenja Strategije za mlade, kao i jačanje suradnje s donositeljima odluka u Brčko distriktu te jačanje suradnje sa krovnim tijelima za mlade iz regije.

“Pored učesnika iz Brčkog okupit ćemo i krovna tijela mladih iz cijele regije, te ćemo zajedno poslati poruku mira i zajedništva, upravo iz našeg grada. Smatramo da je važno da se ovakva poruka čuje na cijelom zapadnom Balkanu”, navode iz Vijeća mladih Brčko distrikta.

Susreti počinju 20. svibnja uličnim performansom “Eho mira“, a svečano otvaranje najavljeno je u 16 sati, gdje će se učesnicima obratiti ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti, predstavnici Ambasade Austrije i mnogi drugi. Nakon toga slijedi muzički nastup mladih učenika Muzičke škole Brčko.

Sljedeći dan, u Omladinskom centru bit će održana panel diskusija “Strategija za mlade – ključ za sistemsko unapređenje položaja mladih“ s početkom u 12 sati koja će se baviti položajem mladih u Brčko distriktu i BiH, s posebnim akcentom na usvajanje Strategije za mlade Brčko distrikta, kao krovnog, sistemskog rješenja brojnih problema s kojima se susreću mladi u tom gradu.

Nakon toga, slijedi sastanak predstavnika krovnih tijela mladih zemalja zapadnog Balkana gdje će se razgovarati o trenutnom stanju mladih na području tih zemalja.

U sklopu ‘Susreta mladih’ 22. svibnja održat će se “Omladinski karavan“ gdje će učesnici iz Brčkog zajedno sa gostima obići Brčko distrikt te se upoznati s kulturnim nasljeđem Brčkog i posjetiti neke od mjesnih zajednica s najaktivnijim mladima, navodi se u priopćenju.

(FENA)