Svečanim defileom kroz centar Banja Luke obilježen neustavni ‘Dan RS’

Svečanim defileom kroz centar Banja Luke danas je obilježen “Dan Republike Srpske”, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Defile su predvodili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović te ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Tom sudski osporenom prazniku, imeđu ostalih, prisustvovali su i ministrica za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević te ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Defile su činili ešaloni MUP-a RS te predstavnici civilnog sektora među kojima su studenti, predstavnici boračkih organizacija, civilne zaštite, lovci, uposlenici Pošte RS, izviđači, sportisti i drugi.

Cijanović je u obraćanju kazala da su se uvijek okupljali na 9. januar kako bi pokazali opedijeljenost da žive u miru, grade i izgrađuju RS te da svake godine budu bolji, izgrađeniji, ljepši i napredniji.

– Nikada nećemo odustati od RS – poručila je Cvijanović.

Dodik je kazao da za srpski narod nema slobode bez države te da je RS njihova država, bez obzira kako to neko gledao ili osporavao.

Neustavni “Dan RS” je pored Banjaluke, obilježen u Istočnom Sarajevu, Palama, Sokocu, Bijeljini, Zvorniku, Foči, Derventi, Gradišci i Han Pijesku.

(FENA)