Svečano otvoren 26.internacionalni Festival prijateljstva – Goražde 2023.

Uz veliki vatromet i koncert hrvatske zvijezde Tonija Cetinskog, u Goraždu je sinoć svečano otvoren 26. internacionalni Festival prijateljstva – Goražde 2023.

 

Hiljade posjetilaca na platou Gradske dvorane “Mirsad Hurić” do kasno u noć uživalo je uz brojne hitove regionalne muzičke zvijezde čijem nastupu je prethodio i koncert popularnog benda Emir & Frozen Camels.

Dio ceremonije otvaranja ovogodišnjeg festivala bilo je i otvaranje izložbe radova s prošlogodišnje internacionalne likovne kolonije “Boje prijateljstva” u gradskoj Art galeriji, odakle je festivalska povorka krenula prema centralnoj pozornici u pratnji mažoretkinja iz Kiseljaka i Duvačkog orkestra iz Travnika.

I ove godine festivalsku zastavu, uz zvuke himne “Pruži mi ruku prijatelju” na jarbol su podigli učenici generacije osnovnih i srednjih škola s područja BPK Goražde koji su uputili i poruku uime mladih Goražda na nekoliko svjetskih jezika, a festival je zvanično otvorio gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Ceremoniju otvaranja festivala upotpunili su učesnici internacionalnog dječijeg festivala ”Šta se pjesmom sanja”, Emir Geca i Erma Hubanić te članice plesne akademije Victory iz Zenice.

– Na ovom se mjestu najljepše sanjalo. Nizali smo snove poput pobjeda jedan za drugim, za sve moje prijatelje koji su sanjali da se u ovom gradu čuje samo pjesma. Kasnih devedesetih, stigli su iz Bretanje, donijeli dašak Pariza, Londona, Italije, donijeli mirise iz Turske, iz San Sebastijana. I kad se nismo znali, zbližili su nas isto nebo, isti snovi, i neka ljubav za muziku, za umjetnost, za slobodu. Kampovalo se u Omladinskoj, svirala gitara, negdje u tom vremenu rokeri iz Zone bili su nestašni dječaci željni dobre svirke. Ples na ulicama, osmjeh na licima, nema odakle nas nije bilo –  poručila je mlada Goraždanka Sara Kadrić, članica amaterske pozorišne scene u Goraždu.

Dvadeset šesti internacionalni Festival prijateljstva – Goražde 2023. do 7. augusta ponudit će mnoštvo sadržaja za sve generacije, a na centralnoj pozornici večeras će biti održatna Noć sevdaha i narodne muzike uz učešće Fondacije “Sevdah” i Adnana Jakupovića.

(FENA)