Svečanom akademijom u Sarajevu obilježena 29. godišnjica VKBI-ja

Akademija Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), povodom 29 godina od osnivanja, održana je u Bošnjačkom Institutu Fondacija Adil Zulfikarpašić.

Predsjednik VKBI-ja Nedžad Mulabegović kazao je da se dvadesetdeveti rođendan obilježava još uvijek u uslovima pandemije uzrokovane virusom COVID19.

– I pored vanrednih uslova u kojima se nalazimo i u kojima djelujemo, ključni projekti Vijeća ipak su opstali. Nastavljena je aktivnost prvog institucionalnog uvezivanja bošnjačkih nacionalnih vijeća nakon deytona, kojeg pored našeg Vijeća čine i bošnjačka vijeća iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Kosova, a od ove godine i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike. Ostaje usaglašena obaveza organiziranja konferencije bošnjačkih organizacija, ustanova i institucija kako bi se usvojila Rezolucija o grbu i zastavi Bošnjaka, te utvrdili pravci i metodologija u cilju osnivanja matičnog društva Bošnjaka. Ovaj proces zahtijeva mnoge konsultacije, dogovore i isti treba pažljivo i temeljito voditi – rekao je Mulabegović.

Vijeće je ostalo predano istinskoj saradnji koja traje gotovo tri decenije, sa partnerskim organizacijama  Hrvatskim narodnim vijećem BiH i Srpskim građanskim vijećem, kao i sa drugim organizacijama kao što su Krug 99, Društvo za ugrožene narode, La Benevolencija, Mostarski Krug, Forum Parlamentaraca BiH 1990 i dr.

– Cilje naših zajedničkih projekata je integracija BiH na temeljima demokratskih evropskih vrijednosti u kojima svaki građanin i pripadnik svakog naroda i nacionalne manjine u BiH treba imati jednaka prava na cijeloj teritoriji BIH. Nužno je istaći aktuelni zajednički projekat Vijeća sa HNV, SGV i Forumom parlamentaraca BiH, a to je promocija usaglašenih Principa za izmjene Ustava BiH. Ponuđene Principe do danas je podržalo više od 60.000 građana BiH putem web aplikacije www.izmjeneustava.com. Ovo je prvo izjašnjavanje građana od referenduma održanog 1. marta 1992. godine i prilika je da se i građani konačno mogu odrediti po nekom ključnom pitanju za državu u kojoj žive i koja valjda zbog njih i postoji – dodao je Mulabegović.

Ovogodišnjim laureatima priznanja Vijeća uputio je iskrene čestitke, uz iskazivanje posebnog zadovoljstva što je počasni član Vijeća postao profesor Christian Schwarz-Schilling.

Na Akademiji su dodjeljena priznanja Vijeća u 2021. godini.

Zahvalnicu Vijeća dobili su Općina Stari Grad Sarajevo, načelnik Ibrahim Hadžibajrić; Općina Centar Sarajevo, predsjedavajući vijeća Sejda Đozo; Općina Novo Sarajevo, načelnik Hasan Tanović; Općina Novi Grad Sarajevo; Grad Sarajevo; Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, ministar Samir Avdić; Kabinet predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić; premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić; Nerma Bučan i Sedin Ćenan.

Dobitnici Plakete Vijeća su emeritus prof.dr. Kasim Trnka, emeritus prof.dr. Ivo Komšić, Amor Mašović, dr. sci. Behija Zlatar, prof.dr. Asim Horozić, prof. dr. Emir Fazlibegović i novinar Werner H.T. Fuhrmann, dok su posthumno Plakete dodjeljene Vladimiru Srebrovu (Milan Nikolić), Sulejmanu Kupusoviću i Mehmedu Drini, saopćeno je iz VKBI.

(FENA)