Tagesspiegel: Na ruskim plinovodima prema Evropi izvršena sabotaža!?

U Njemačkoj se sumnja da je curenje plina na ograncima ruskog plinovoda Sjeverni tok kroz Baltičko more rezultat namjernih radnji. O tome piše Tagesspiegel pozivajući se na izvor u nadležnim organima koji ima pristup informacijama o istrazi, prenosi politički.ba 

“Ne možemo zamisliti verziju koja ne uključuje ciljani napad. Sve ukazuje da se ne radi o nesrećnom slučaju”, rekao je sagovornik.

Kako je saopćeno, u noći 26. septembra, dispečer priobalne lokacije Sjeverni tok-2 zabilježio je nagli pad pritiska u plinovodu . Osim toga, zabilježeno je i curenje plina sa oba kanala Sjevernog toka 1 u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Danske sjeveroistočno od ostrva Bornholm.

Danska agencija za energetiku zatražila je od Energineta, koji je odgovoran za cjelokupni rad danskog elektroenergetskog i plinskog sistema, da poveća nivo spremnosti danskog sektora električne energije i plina nakon curenja plina. Oko zona curenja uspostavljene su zone isključenja od pet milja za brodarstvo.

Nord Stream AG, operativna kompanija Sjevernog toka, nazvala je istovremene incidente na tri kraka plinovoda “bez presedana” i rekla da ne može procijeniti vrijeme obnove infrastrukture.