Tegeltija-Eslick: Nastavak produktivne saradnje s USAID-om

Tegeltija-Eslick: Nastavak produktivne saradnje s USAID-om

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i direktorica Misije USAID-a za BiH Nancy J. Eslick razgovarali su danas danas putem video-linka o aktuelnim ekonomskim temama u kontekstu prevazilaženja krize izazvane panedemijom virusa korona, realiziranim projektima, te o unapređenju dosadašnje saradnje putem realizacije zajedničkih projekata.

Eslick je upoznala Tegeltiju s novom petogodišnjom strategijom USAID-a za saradnju s BiH, u kojoj se naglašava važnost socioekonomskog oporavka, jačanja e-uprave i borbe protiv trgovine ljudima.

Tegeltija je ocijenio veoma produktivnom saradnju s USAID-om u proteklom periodu, zahvalivši na blagovremenom odgovoru američke vlade i Misije USAID-a u BiH te na američkoj podršci BiH u prevazilaženju izazova u borbi protiv pandemije Covida-19, uprkos globalnoj krizi koja je zahvatila sve zemlje.

U kontektstu nove petogodišnje strategije, Tegeltija je napomenuo značaj socioekonomskog oporavka od posljedica pandemije, te pozdravio pristup američke vlade i USAID-a i izrazio spremnost za aktivnu saradnju Vijeća ministara BiH na zajedničkoj implementaciji projekata u okviru tog dokumenta.

Sagovornici su izrazili uvjerenje da će putem realizacije različitih projekata od značaja za građane BiH uspješna saradnja biti nastavljena i u narednom periodu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA)