Terzo na otvaranju Šehidskog spomen obilježja u Busovači i obilježavanju pogibije Safeta Zajke

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo je u Busovači prisustvovao otvaranju Šehidskog spomen obilježja, čiju izgradnju je sufinansiralo Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Terzo je naglasio da je izgradnja ovakvih spomen obilježja trajno podsjećanje na historiju, koja ostaje mlađim generacijama.

– Danas smo ovdje s ciljem, a to je ne zaboraviti herojstvo svih onih koji su dali živote, dijelove tijela i svoju mladost za slobodu koju imamo. To je naša poruka da smo jedinstveni – rekao je pomoćnik Terzo tokom svog obraćanja i naglasio da će Federalno ministarstvo nastaviti podržavati izgradnju spomen obilježja u BiH.

Podsjetio je i da su nedavno usvojenim izmjenama seta boračkih zakona poboljšan status djece, supruga i roditelja šehida, kao i cjelokupne boračke populacije.

– Budimo ponosni na svoju državu i na put kojim smo prošli i čuvajmo je. Bosna i Hercegovina je naša jedina domovina, zemlja u kojoj su živjeli naši preci, kao i u kojoj će živjeti naši potomci – kazao je pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Pomoćnik ministra Terzo prisustvovao i obilježavanju 29. godišnjice pogibije komandanta 2. viteške motorizovane brigade, heroja oslobodilačkog rata, brigadnog generala i dobitnika ratnog priznanja Zlatni ljiljan, Safeta Zajke.

Tom prilikom Terzo je položio cvijeće i odao počast na Centralnom spomen obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo. Također, prisustvovat će i Akademiji posvećenoj herojima sa Žuči Safetu Zajki, Safetu Isoviću i Salki Muraspahiću, koja će biti upriličena večeras u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA)