Tuđman posvađao Sabor

Tuđman posvađao Sabor

“Je li prikladno da  ime novog Vojnog učilišta nosi ime Franje Tuđmana? Jeste li upoznati s  presudom Haškog suda u predmetu „Prlić i ostali“, u kojoj je F. Tuđman optužen za Udruženi zločinački poduhvat u BiH”, upitala je saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović ministra obrane Marija Banožića, nakon što je u Saboru predstavio prijedlog zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, koje bi nosilo ime prvog hrvatskog predsjednika F. Tuđmana.

Ministar je odgovorio da je ime “vrhunski odabrano, jer je riječ o prvom hrvatskom predsjedniku.”

Nakon toga uslijedila je oštra kanonada uvreda HDZ-ovih zastupnika.

HDZ-ov  šef kluba u Saboru, Branko Bačić čak je ustvrdio da je to laž, jer da „Haški sud nikada F. Tuđmana nije proglasio zločincem, niti  sudionikom, ili organizatorom UZP-a.”

Po HDZ-u „sramotno je govoriti  o Tuđmanu  kao zločincu, kada znamo da bez Tuđmana ne bilo ni hrvatske države.”
To su sve “klevete i laži”, istaknuto je Bačić, dodajući da  onima koji   “o Tuđmanu govore kao o zločincu, nije mjesto u Saboru, jer im  petokraka znači više od povijesnog hrvatskog grba”,  a i “ideološki su nasljednici SKJ-u, pa ne bi trebali sjediti u Saboru, nego negdje u Užicama.” 

Izjavu o Tuđmanu kao organizatoru  i sudionika UZP-a u BiH, HDZ-ovci su nazvali “najskandaloznijom izjavom u povijesti hrvatskog Sabora.”

Zastupnica Peović je odgovorila da nije ona davala ocjenu uloge F. Tuđmana u ratu u BiH, već je samo bukvalno citirala presudu Suda u Hagu, u kojoj se F. Tuđman navodi kao organizator i sudionik UZP-a u Bosni i Hercegovini.

Prema današnjim reakcijama u Saboru na bukvalni citat haške presude, može se zaključiti, a  nerijetko i  čuti, da vladajući  HDZ i presudu Haškog suda u kojoj se i Tuđman navodi kao organizator i sudionik UZP-a u BiH, smatra najskandaloznijom presudom u povijesti jednog međunarodnog suda, kakav je Tribunal u Hagu.

Kako je moguće da jedan državni parlament odbija priznati da postoji presuda jednog međunarodnog suda i da se tiče upravo tog parlamenta? Vjerovatno jedinstven slučaj u međunarodnom pravu.