Tuniska policija uhapsila bivšeg premijera Hamadija Jebalija

Tuniska policija u četvrtak je uhapsila bivšeg premijera Hamadija Jebalija, koji je bivši visoki član stranke Ennahda, pod sumnjom za pranje novca, rekao je njegov advokat za Reuters.

Policija u gradu Sousseu zaplijenila je Jebalijev telefon i telefon njegove supruge i odvela ga na nepoznato mjesto, navodi se u izjavi njegove porodice na Facebooku.

Jebalijevo uhićenje izaziva zabrinutost opozicije zbog ljudskih prava otkad je predsjednik Kais Saied prošle godine preuzeo kontrolu nad izvršnom vlasti, u potezu koji su njegovi protivnici nazvali državnim udarom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je komentarisati Jebalijevo hapšenje. Ministarstvo je sazvalo press konferenciju za petak, ne navodeći detalje.

Jebalijeva odbrana rekla je da su ga dočekali u pritvorskom centru.

– Jebali nam je rekao da neće odgovarati na pitanja istražitelja te je stupio u štrajk glađu, jer to pitanje ima političku motivaciju i nema veze s pranjem novca – rekao je njegov advokat Mokhtar Jemai.

Ennahda je bila najveća stranka u tuniskom parlamentu prije nego što je Saied prošle godine raspustio skupštinu i preuzeo izvršne ovlasti, potez koji su stranka i drugi kritičari osudili kao državni udar.

Saied je rekao da je taj potez privremen i da je bio potreban kako bi se Tunis spasio od onoga što je vidio kao korumpirane, sebične elite.

Jebali je bio premijer 2012., a podnio je ostavku 2013. nakon političke krize.

Ranije ove godine, policija je uhapsila Noureddinea Bhirija, potpredsjednika Ennahde, na više od dva mjeseca prije nego što ga je pustila na slobodu bez podizanja optužnice.

Saiedovi protivnici kažu da on vodi kampanju kroz policiju i pravosuđe kako bi napao svoje protivnike, međutim on to poriče i kaže da nije diktator.

(FENA)