Turković i Bayramov o jačanju odnosa BiH i Azerbejdžana

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas se u Bakuu sastala s ministrom vanjskih poslova Republike Azerbejdžan Jeyhunom Bayramovim.

Na početku sastanka, ministrica je kazala da odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Parlamenta Azerbejdžana o uzajamnom otvaranju ambasada u Sarajevu i Bakuu predstavljaju prekretnicu u jačanju sveukupnih odnosa dviju zemalja.

Zahvalila je za pomoć koju je Azerbejdžan pružio BiH, posebno u borbi protiv pandemije COVID-19 te naglasila važnost unapređenja ekonomske saradnje i investicija.

Kad je riječ o ugovornom regulisanju odnosa dviju zemalja, naglašeno je da postoje sporazumi spremni za potpisivanje, ali i sporazumi koji su u različitim fazama realizacije.

Predloženo je održavanje političkih konsultacija kojima će se intenzivirati okončanje procedura i potpisivanje sporazuma.

Ministar Bayramov je kazao da je Azerbejdžan opredijeljen za nastavak jačanja odnosa s Bosnom i Hercegovinom te je podržao održavanje političkih konsultacija i izrazio nadu da će procedure otvaranja ambasada biti okončane u što kraćem roku.

Uvjeren je u jačanje veza dviju zemalja u obrazovanju, kulturi, turizmu i drugim sferama u periodu nakon pandemije. On vjeruje da ćemo u budućnosti biti svjedoci važnih sporazuma i dodaje da će dvije zemlje sarađivati ​​u deminiranju teritorija oslobođenih od armenske okupacije u ratu krajem prošle godine.

Ministrica Turković je kolegu upoznala s trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i najavom antiustavnih i nezakonitih poteza koji prijete ugrožavanju mira i stabilnosti u BiH i regionu.

Također je razgovarano i o trenutnoj situaciji u Nagorno Karabahu te o velikim projektima reintegracije ovog područja, a razmatrane su i mogućnosti učešća Bosne i Hercegovine u nekim projektima.

Tokom susreta je još jednom potvrđeno da Azerbejdžan snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ali i očuvanje mira i stabilnosti, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica Turković je podsjetila da je Parlament Bosne i Hercegovine u januaru 2013. godine usvojio „Rezoluciju o uvažavanju i podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Republike Azerbejdžan“.

(FENA)