Turković i Gallagher: Odnosi BiH i Svete Stolice su kontinuirano dobri

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas u Sarajevu s tajnikom za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice, nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, koji boravi u posjeti BiH.

Turković je na pres-konferenciji nakon sastanka kazala da su razgovarali o aktuelnim pitanjima, „koja su zaista teška“.

Ocijenila je da su odnosni BiH i Svete Stolice kontinuirano dobri, dodajući da smo u tri navrata imali posjetu njegove svetosti Pape u različitim periodima, a danas je i vrlo važna posjeta nadbiskupa Gallaghera.

Podsjetila je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komišić u januaru ove godine posjetio Vatikan i razgovarao s Papom.

– Podrška Bosni i Hercegovini, našem teritorijalnom integritetu i suverenosti je snažna i nikada nije bila upitna – navela je Turković, te dodala da će u augustu ove godine biti obilježeno 30 godina priznanja obnovljenje nezavisnosti BiH od strane Svete Stolice.

Istaknula je da BiH i Sveta Stolica dijele tradicionalnu predanost međureligijskom dijalogu, toleranciji, jednakosti, poštovanju prava svih, posebno manjina i prava svakog čovjeka.

Ministrica Turković je kazala da je Vatikan oduvijek posebno cijenio i razumijevao važnost očuvanja multietničkog, multireligijskog, humanog, građanskog i ljudskog karaktera Bosne i Hercegovine kao države koja kroz svoju dugu povijest baštini evropske vrijednosti.

Po njenim riječima, razgovarali su i o sigurnosnoj krizi u Evropi.

– Vrlo je jasno da dijelimo stavove i poziv na hitan prekid nasilja i rata. Suočavamo se, ne samo sa humanitarnom katastrofom, nego i sa kršenjem Međunarodnog prava i ugrožavanjem individualne i kolektivne sigurnosti kakvu Evropa ne pamti još od agresije na BiH. Međunarodna zajednica mora biti jedinstvena, snažna i nepokolebljiva u naporima za uspostavljanjem i očuvanjem mira. Svaki novi dan rata donosi nove žrtve, nove zločine, novo razaranje za koje će biti potrebne decenije da zacijele – istaknula je ministrica Turković.

Svoje izlaganje je završila riječima njegove svetosti „U ime Boga, molim vas zaustavite ovaj masakr. Neka bombardovanje i napadi prestanu. Fokusirajte se na pregovore i učinite humanitarne koridore sigurnim“.

Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher izrazio je zadovoljstvo da je mogao doći u BiH, prvi put kao tajnik za odnose sa državama Svete Stolice. Kazao je da se BiH i cijeli zapadni Balkan nalazi među prioritetima Svete Stolice.

– Sveta Stolica podržava BiH u smjeru Evropske unije – naveo je on.

Zahvalio se ministrici Biseri Turković na pozivu da dođe u Sarajevo, kazavši da je dobio pozivnicu i od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića tokom njegove posjete Vatikanu.

Nadbiskup Gallagher je kazao kako je poznato da je Sveta Stolica bila među prvim članicama međunarodne zajednice koja je uspostavila diplomatske odnose sa BiH 18. augusta 1992. i kasnije je otvorila nuncijaturu u Sarajevu sa apostolskim nuncijem 11. juna 1993. godine.

Po njegovim riječima, dobri diplomatski odnosi sa BiH napredovali su zahvaljujući  posjeti Pape Ivana Pavla II Sarajevu 1997. godine i Banja Luci 2003. godine, kao i Svetog Oca Franje 2015. godine. Nadbiskup Gallagher je podsjetio i na posjete članova Predsjedništva BiH Vatikanu.

Kazao je da je tokom današnjeg sastanka, koji je održan u ozračju obilježavanja 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, izraženo zadovoljstvo zbog dobrih bilateralnih odnosa. Dodao je da su razgovarali o implementaciji ranije potpisanih ugovora, kao i o katoličkoj zajednici u BiH.

– Razgovarali smo i o situaciji u cijeloj državi, razgovarali smo o dijalogu koji bi mogao pomoći riješiti institucionalnu krizu. Dotaknuli smo se i situacije na zapadnom Balkanu, regionalne saradnje, budućnosti EU, a razgovarali smo i o ratu u Ukrajini i situaciji sa izbjeglicama – kazao je nadbiskup Gallagher.

(FENA)