Turska i Izrael ponovo uspostavili pune diplomatske odnose

Izrael i Turska obnavljaju pune diplomatske odnose, objavio je izraelski premijer Yair Lapid. Dvije zemlje sada će ponovo uspostaviti ambasade i generalne konzulate, prenosi politički.ba.
Odluka dolazi nakon Lapidova posjeta Ankari i njegovih sastanaka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, te razgovora s predsjednikom Recepom Tayyibom Erdoganom.

“U svjetlu pozitivnih pomaka u odnosima Izraela i Turske u protekloj godini, dvije su zemlje odlučile vratiti se punoj diplomatskoj zastupljenosti”, stoji u saopćenju.

“Obnova odnosa s Turskom važna je za regionalnu stabilnost i vrlo važna privredna prednost za građane Izraela. Nastavit ćemo djelovati i jačati međunarodni status Izraela u svijetu”, dodao je Lapid.

Dužnosnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Alon Oshfiz razgovarao je u utorak sa zamjenikom turskog ministra vanjskih poslova Sadatom Unalom i “njih su dvojica zaključili stvar”.

Dužnosnici su odlučili podići nivo odnosa dviju zemalja na punu diplomatsku zastupljenost.

Do razvoja događaja dolazi četiri mjeseca nakon što je izraelski predsjednik Isaac Herzog posjetio Erdogana u Ankari, u prvom posjetu jednog šefa izraelske države Turskoj od 2008. godine.

Odnosi između dviju strana napeti su od 2018. godine, kada su izraelske snage ubile desetke Palestinaca.

Turska je opozvala sve svoje diplomate i naredila izraelskom izaslaniku da napusti zemlju.

(politički.ba)