Turska najavila jačanje dijaloga Sarajeva i Zagreba

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu danas je u Zagrebu, uoči dolaska u BiH kazao da se radi na jačanju dijaloga između službenog Sarajeva i Zagreba, a prije svega kada je riječ o izbornom zakonu.

“Stav službene Ankare je jasan i već dugo nepromijenjen, u potpunosti podržavamo stabilnost, mir i ekonomski integritet BiH”, rekao je Cavusoglu koji se nedavno u Istanbulu sastao sa srpskim članom Predsjedništva Miloradom Dodikom, potom sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, pa s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem na Ohridu.

Naglasio je da je Turska uvijek na distanci što se tiče svih političkih strana u BiH.

“Prema svima se ponašamo jednako, nismo pristrasni”, kazao je Cavusoglu koji će se u BiH sastati s visokim međunarodnim predstavnikom Christianom Schmidtom i članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem te posjetiti grob bivšeg predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

Turski ministar najavio je jačanje dijaloga u sklopu mehanizma trostrukog savjetovanja između Zagreba, Sarajeva i Ankare, o čemu će razgovarati i u BiH.

“Vidimo da u zadnje vrijeme postoje pregovori između Bošnjaka i Hrvata u BiH, mi ćemo ih svakako podržavati i nadamo se pozitivnom ishodu”, naglasio je.