Tužilaštvo KS: SIPA nastavlja istragu s ciljem otkrivanja saizvržilaca ubistva policajaca

Povodom informacije da Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od MUP-a KS preuzima slučaj istrage ubistva dvojice sarajevskih, oglasilo se Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

“Iako SIPA od samog počinjenja krivičnog djela ubistva pripadnika MUP-a KS poduzima radnje u predmetu, naredbom Tužilaštva KS od 12. novembra naloženo je SIPA-i da nastavi daljnje istražne aktivnosti u cilju otkrivanja saizvršilaca ubistva i prikupljanja dokaza”, izjavila je portparolka Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić.

Dakle, prema ovoj izjavi Kantonalnog tužilaštva jasno se implicira da MUP KS više neće voditi istragu, već će taj posao obavljati SIPA uz eventualnu asistenciju pripadnika kantonalne policije.

Treba istaći da je na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo, Kantonalni sud u Sarajevu odredio pritvor Aleksandru Macanu, osumnjičenom za ubistvo policijskih službenika MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Macan se inače nalazi u bjekstvu, a pretpostavlja se van granica BiH, zbog toga je raspisana međunarodna potjernica.

Podsjetimo, pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, a po naredbi Kantonalnog suda KS, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu izveli su početkom mjeseca pretrese na šest lokacija na području Istočnog Sarajeva i Pala. U akciji su učestvovali i službenici MUP-a KS, MUP-a RS-a i OSA-e.

Otkriveni su i privremeno izuzeti dokazi koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela ubistva policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Između ostalog, otkrivena je i oduzeta veća količina automatskog i vatrenog oružja, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Macan je zet optuženog ratnog zločinca Milomira Savčića, a policija je pretresla kuću i radno mjesto Savčićeve kćerke Marijane, koja je udata za Macana. Marijana Savčić-Macan zaposlena je u Policijskoj upravi Pale, zbog toga su pretresi izvršeni i na toj lokaciji.