Tuzla – Otvoren novi objekat OŠ Banovići Selo

U Banovićima, kod Tuzle, svečano je otvoren novoizgrađeni, moderni objekt, Osnovna škola “Banovići Selo” – koja će učenicima postati sigurno i ugodno mjesto za usvajanje novih znanja.

Ukupna vrijednost objekta je 2,9 miliona KM, a za izgradnju objekta RMU Banovići je izdvojio 2,1 milion, Vlada Tuzlanskog kantona 700.000 KM – od čega 200.000 KM prošle, a 500.000 KM prethodnih godina i Općina Banovići 40.000 KM.

Premijer TK Kadrija Hodžić, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković i direktorica te škole Suada Modrić su danas svečano otvorili školu u kojoj će od danas učenici nastavu pohađati u novoj, modernoj školi, na sigurnoj lokaciji, van eksploatacionog područja Rudnika mrkog uglja Banovići.

Premijer Hodžić je kazao da je projektom gradnje riješen problem učenika, ali i građana općenito, imajući u vidu stanje u kojem se nalazila stara škola i nemilu situaciju s kojom su se učenici i nastavno osoblje susretali dugo godina.

– Vlada TK je kroz kapitalna ulaganja uložila značajna sredstva u škole u 2021. godini, to je jedan od naših prioriteta, kako bi učenici s područja TK učili u dostojanstvenom okruženju i u boljim uvjetima, i to će biti jedan od naših prioriteta i u narednom periodu – kazao je Hodžić, te učenicima zaželio uspjeh u školi.

U proces izgradnje novog objekta za potrebe škole krenulo se zbog činjenice da se eksploataciono polje Rudnika nalazi stotinjak metara od starog školskog objekta, te je postojala i realna opasnost za sve učenike i osoblje škole, saopćeno je iz Odjela za informisanje Vlade TK.

(FENA)