U Bihaću organiziran skup građana ‘Svi za BiH, BiH za sve’

Udruženje “Horizont” i šira akademska zajednica grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona (USK) organizirali su danas skup podrške Bosni i Hercegovini pod nazivom “Svi za BiH, BiH za sve”.

Na Gradskom trgu u Bihaću okupilo se nekoliko stotina građana, kojima su se obratili brojni univerzitetski profesori i ugledni članovi akademske zajednice u našoj zemlji.

– Ideja je da na neki način pokušamo razviti građanski aktivizam, odnosno da se građani uključe u sve aktuelne procese u Bosni i Hercegovini. Vidimo da se naša zemlja nalazi u jednom trenutku kada su građani s pravom zabrinuti, čak bih se usudio reći u sudbonosnom političkom momentu, jer je ovo vjerovatno najveća kriza postdejtonske Bosne i Hercegovine. U tom je kontekstu jako bitno da animiramo građane oko tih tema i pitanja, s obzirom na to da je pitanje opstojnosti države sigurno ono koje se tiče svih građana – kazao je profesor na Univerzitetu u Bihaću Nevzet Veladžić.

Skup je ciljano organiziran i pridružen cjelodnevnom programu obilježavanja sutrašnjeg Dana državnosti.

– Pokazivanjem zajedništva u nastojanjima da sačuvamo, ali i unaprijedimo našu domovinu, vjerujem da ove građane možemo i motivirati i ohrabriti. Kada to kažem, mislim na njihovu trenutnu demotiviranost zbog brojnih problema s kojima se suočavaju, a u prvom redu egzistencijalnih upitnika iznad glava, političkih kriza i blokada, podijeljenosti, korupcije i nepravde. Mislim da je dosta nijemog posmatranja masovnog iseljavanja cijelih porodica, čiji je odlazak odavde upravo uslovljen svim nabrojanim i nagomilanim problemima – riječi su također profesora na Univerzitetu u Bihaću Nikole Findrika.

Nekoliko stotina građana Bihaća i USK-a poruke državotvornosti, mira i zajedništva, kao i želje za prosperitetom u svakom životnom segmentu, “adresirali” su na bosanskohercegovačke političke lidere.

(FENA)