U globalnoj kampanji ‘Jedna milijarda ustaje i pleše’, Goražde plesalo za mir u BiH

Goražde je danas deseti put bilo dio globalne kampanje “Jedna milijarda ustaje i pleše protiv nasilja”, koja je ove godine posvećena borbi protiv nasilja koje uništava žene, ali i planetu Zemlju, pod sloganom “Ustanimo za sve žene, djevojčice i zemlju”.

Udruženje žena “SEKA” u saradnji sa partnerima, kampanju u Goraždu organiziralo je pod motom “Ustajemo i plešemo za mir u BiH”, zbog složene sigurnosne i društveno političke situacije u državi.

Uz izvedbu revolucionarnog plesa uz pjesmu “Break the chain”, koja simbolično poziva da se prekine lanac šutnje i nasilja, iz grada na Drini upućene su poruke mira i poziv na suzbijanje svih oblika nasilja koje je u velikoj mjeri prisutno u našem društvu.

– Iz Goražda danas ide poruka međunarodnoj zajednici, političarima i političarkama cijele BiH, koja bi mogla biti jedna plodna, sigurna, prelijepa zemlja ako bi se pitali građani i građanke, a posebno djeca, kako žele živjeti. Hoćemo da se svi konflikti, problem na političkim i društvenim nivoima rješavaju na konstruktivan način i hoćemo domovinu koja nam pruža mir, utočište, oslobođenu od mržnje, podjela, nacionalizma, ratova i domovinu u kojoj ćemo živjeti sigurno i imati ekonomsku i opću sigurnost – poručila je predsjednica Udruženja žena “SEKA” Esma Drkenda.

Naglasila je da rat sa sobom donosi najgore oblike nasilja te da su u svakom ratu žene i djevojke izložene teškim oblicima nasilja. Poruke mira uputili su zvaničnici Grada Goražda i BPK-a.

– Ponosni smo što je Goražde dio ove globalne akcije zato što ljubav nema alternative i što mržnji trebamo reći ne i uvijek se boriti protiv mržnje. Drago mi je što su dio akcije djeca i mladi ljudi koje vidim ovdje, ali mi je žao što onih 148 djece koji su život izgubili u agresiji na BiH danas nisu s nama. Zbog njih i zbog svih onih koji su živote izgubili u periodu ’92 – ’95. godina, moramo biti jaki i svjesni onoga što imamo i trebamo odlučno reći ne svim vidovima nasilja – kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Sličnu poruku uputila je i pomoćnica gradonačelnika Goražda Samira Drkaovac.

– Mi koji smo sudionici proteklog rata u ime ove djece imamo obavezu i odgovornost da se ponašamo u duhu mira, tolerancije i slobode i ukupnom napretku svih generacija kako u Gradu Goraždu, tako i BiH i svijetu. Mir je opterećen brojnim globalnim prijetnjama te se nadamo da će i naša i poruka ove djece doći do svih onih koji su dužni da ulože maksimum napora kako se nikada i nikome ne bio dogodio rat – kazala je Drakovac.

Uz djecu i mlade goraždanskih osnovnih i srednjih škola, kampanju su podržale i žene iz različitih dijelova BPK Goražde te partnerske organizacije i institucije. Program su upotpunili i članovi Kulturnog udruženja mladih – Rock škola koji su izveli pjesmu “Bella Ciao”.

(FENA)