U Hersonu ruske trupe pokušavaju zaustaviti ukrajinske protunapade, teške borbe i u regiji Lugansk

Vode se teške borbe na periferiji regije Luganska u blizini Lisičanska, rekao je guverner Luganska Sergiy Gaiday na Telegramu.

Na jugozapadu, u regiji Herson pod okupacijom Moskve, ruske su trupe rasporedile helikoptere i artiljeriju kako bi pokušale zaustaviti ukrajinske protunapade, prenosi AFP.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva odbrane rekao je u utorak da ruske snage izvan Donbasa “pokušavaju vezati naše trupe kako bi ih spriječile da se presele u područja borbe”.

Grad Herson, koji se nalazi u blizini Krima koji je anektirala Moskva, bio je prvi veći grad koji je pao u ruke ruskih snaga u februaru i od tada je doživio kampanju takozvane rusifikacije.

Ruske trupe vode teške borbe i probijaju se u ukrajinsku regiju Donjeck nakon što su preuzele kontrolu nad posljednja dva grada u susjednom Lugansku, rekao je u utorak regionalni guverner Luganska Sergej Gaidai.

Naveo je  da su ruske trupe pretrpjele teške gubitke u dugom procesu zauzimanja gradova Sjeverodonjeck i Lisičansk, ali usmjeravaju svoje napore u pomicanje prema jugu.

“Vode se teške borbe na rubu regije… Sve snage ruske vojske i rezerve su preusmjerene tamo… Trpe velike gubitke. Velika količina opreme šalje se prema regiji Donjecka. Naravno, nakon Luganske oblasti, Donjeck je na vrhu njihove liste ”, rekao je Gaidai za ukrajinsku televiziju.

(FENA)