U Hrvatskoj 459 lažnih PCR testova kod onih koji su u RH ušli iz BiH

U Hrvatskoj 459 lažnih PCR testova kod onih koji su u RH ušli iz BiH

U Hrvatskoj se naglo povećava broj lažnih PCR testova kod ljudi koji ulaze iz BiH. Trenutno je 459 takvih slučajeva, što je naglo povećanje s obzirom da su do 19.2. bila otkrivena 372 slučaja, rekao je ne press konferenciji šef Stožera Davor Božinović.

Najviše ih je na granici s BiH na području Vukovarsko-srijemske županije (163), potom u Splitsko-dalmatinskoj, Brodsko-posavskoj, Dubrovačko-neretvanskoj. Božinović je objasnio da svaki granični prelaz ima bazu testova. U slučaju sumnje, ili nedoumice, policija kontaktira lokalne epidemiologe, a po potrebi i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).
Ako se utvrdi da je PCR test krivotvoren, podnosi se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, a kazna može biti do tri godine zatvora, zbog krivotvorenja isprava.

Novinari su pitali ministra zdravstva Vilija Beroša jesu li točni neki napisi bh medija da se ministrica vanjskih poslova cijepila u Hrvatskoj protiv korone? Ministar je vrlo oprezno,odgovorio da on osobno nema takvu informaciju, ali ako je ministrica Turković hrvatski državljanin “teoretski je moguće,” jer se hrvatski državljani mogu cijepiti, dakle “teoretski dolazi u obzir da se cijepila. ‘ U RH je inače u protekla 24 sata zabilježen 590 novih slučajeva zaraze virusom SARS-COV-2, dok je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 3609. Od toga 774 pacijenta su na bolnočkom liječenju, 76 na respiratoru. Preminuo je šest osoba, a u samoizolaciji je 14.812 osoba. S dvije doze cjepiva dosad je cijepljena 61.720 ljudi, a prvom dozom njih127.111.