U Hrvatskoj se ubrzano širi tzv. britanski soj korone

U Hrvatskoj se ubrzano širi tzv. britanski soj korone

„Više od 60 odsto pacijenata u Covid bolnici u Zagrebu ima britanski soj virusa”, izjavio je ravnatelj bolnice dr. Ivica Lukšić.

Epidemiolozi upozoravaju da se britanski soj puno brže širi, da je puno je zarazniji, a “čini se da ima i veću smrtnost”, kaže član Vladinog savjeta za borbu protiv Covida epidemiolog Ozren Polašek. Broj zaraženih sve više raste, sve je više oboljelih na respiratoru, što znači da epidemija ne jenjava , nego ima “ulazni krak. ” Britanski soj koji se ubrzano širi, napominje Polašek, stvara veću zaraznost a pogađa i ljude mlađe životne dobi.

Prema projekcijama, rast oboljelih očekuje se i idućih dana, zbog čega struka upozorava da dodatno otvaranje nije dobro i traži uvođenje strožih mjera koje su puno učinkovitije dok je broj zaraženih manji, čime se sprječava nekontrolirano širenje virusa.
„Zato moramo moći bez kafića i restorana, bez puno toga što smo u zadnjem otvaranju otvorili, treba početi s tim“, naglašava i upozorava Polašek.

Nakon izvjesnog smanjenja dnevnog broja zaraženih, broj oboljelih je eksplodirao u dva navrata, dva tjedna nakon sahrane Miroslava Tuđmana, 4. februara, i dva tjedna nakon pokopa bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića 3. marta, jer se nisu poštovale epidemiološke mjere, pa je na sahrani, umjesto dopuštenih 25 osoba, bilo njih nekoliko hiljada. Nakon dva tjedna, koliko obično traje inkubacija, epidemija je ponovo eksplodirala, pa u Hrvatskoj broj oboljelih već danima veći od hiljadu, u nekim danima premašivao je brojku od 1400, 1500 novozaraženih dnevno. I to u situaciji kada je u Hrvatsku ušao i tzv. britanski soj, koji se, kako su više puta upozorili stručnjaci, puno brže širi, puno je zarazniji i ima “visoku smrtnost.