U Hrvatskom saboru nije izglasano nepovjerenje premijeru Andreju Plenkoviću

Hrvatski sabor danas je glasao o iskazivanju nepovjerenja predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću. Glasalo je 134 zastupnika od kojih je 56 bilo za, 1 suzdržani i 77 protiv.

Opoziv je na dnevnom redu zasjedanja Sabora na prijedlog 33 opozicinona zastupnika. Da bi se odluka usvojila bilo je neophodno da za nju glasa 76 zastupnika.

Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Andreju Plenkoviću bio je prva tačka na dnevnom redu. Opozicija je zatražila stanku od 10 minuta uoči glasanja. Bilo je i prepucavanja između opozicije i vladajućih.

Tokom iznošenja stanke, opozicioni zastupnici su naveli niz propusta u radu vlade Plenkovića među kojima je smjena 22 ministra, neprovođenje odgovarajućih reformi, usvajanje zakona za koja se sumnja da su prošli isključivo zbog primanja mita.

“Plenković je na čelu sistema koja ne funkcioniše. Vidimo kako izgleda borba protiv inflacije, obnova i korištenja evropskih fondova. Hrvatska je okovana korupcijama i aferama. Ne može se sve ni nabrojati koliko toga ima”, rekao je Peđa Grbin u ime kluba zastupnika SDP-a.