U Muzeju prirodne istorije Venecije predstavljena kultura i tradicija BiH iz osmanskog perioda

U Muzeju prirodne istorije Venecije u petak je organizovan događaj na kojem je predstavljena tradicija Bosne i Hercegovine iz bosansko-osmanskog perioda.

 

Muzej prirodne istorije Venecije smješten je u palači ‘Fontego dei Turchi’, nastao je u ranom srednjem vijeku, u prvoj polovini 13. vijeka i Republika Venecija koristila ga je kao predstavništvo i alternativno ga izdavala raznim patricijskim porodicama.

Važno poglavlje u njenoj istoriji počinje 1621. godine, kada se gostoprimstvo pruža  trgovcima islamske vjeroispovjesti iz unutrašnjosti Osmanskog carstva.

U njemu su bili smješteni konaci organizovani na tri sprata, dok su u prizemlju bili magacini, velika prostorija, kupatila.

Veliki broj Bošnjaka imao je ogroman prostor zgrade muzeja, tu su bili stanovi za trgovce, skladište za robu, soba koja se koristila kao džamija.

U Veneciju je u periodu projekta Fontego dei Turchi došao je veliki broj trgovaca koji su prodavali kožu, vunu pčelinji vosak i kupovali tkanine i druge proizvode gradske industrije.

Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Milanu je pozvan na ovaj događaj od čuvene profesorice Vere Constantini i Džemata Nur Verona koji djeluje u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Veroni, a ispred ovog Džemata bili su prisutni Nermin Fazlagić, predjsednik Islamske Zajednice Bošnjaka u Italiji i glavni imam u Republici Italiji Ahmed Tabaković.

Profesorica Vera Constantini predaje turkološke i historijske discipline na Univerzitetu „Ca Foscari“ u Italiji.

Njena istraživanja su usredsređena na Mediteran i Balkan, a njen glavni cilj je doprinijeti obnovi zajedničke historije između različitih obala Mediterana.

U svojim predavanjima ističe da je u predindustrijsko doba geografska blizina bila važna komponenta, pa je Bosna najdublje i najstrukturiranije odnose imala s Republikom Venecijom i Osmanskim carstvom.

Profesorica Vera doprinijela je velikoj promociji Bosne i Hercegovine u Republici Italiji i zbog toga joj je uručena zahvalnica od Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Milanu, a konzul Arijana Džogović je tom prilikom istakla da država Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni zalaganje profesorice Vere na promociji BiH u R Italiji.

Vera Constantini je bila i učesnik u projektima Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji.

U realizaciju događaja u Muzeju prirodne istorije Venecije uključile su se različite zajednice, udruženja i institucije, pokazujući da Prirodnjački muzej može postati mjesto susreta, razmene i kulturne, istorijskih i orijentalističkih sadržaja, na usluzi građanima.

Jedan od organizatora je Građanski muzej Venecije, Džemat Nur iz Verone, Berise Akademija iz Sarajeva, udruženje „Italijansko-Turskog Prijateljstva“ i mnoge druge privatne kompanije iz Republike Turske, koji posluju na teritoriji Republike Italije.

Akademija Berise iz Sarajeva, čiji je direktor Irfan Garić, bavi se kaligrafijom, ebruom, dekupažom, vezom, zlatovezom, keranjem, tkanjem, slikanjem na svili, slikar, čiji je cilj da se tradicionalna umjetnost promoviše u BiH i izvan granica BiH.

Dvorište pomenutog muzeja je bilo pretvoreno u čaršiju bosansko-otomanskog bazara, mjesta trgovine, sastanka i zabave.

Predstavljeni su proizvodi iz bosanske tradicije – vez, ručno izrađeni džemperi, vunene čarape, čuvene bosanske šarene priglavke, ručno izrađene sehare, proizvodi ručno izrađeni na kojima su simboli Sarajeva – Sebilj, ibrik i tabla ručno izbarena od bakra.

Bosna i Hercegovina je bila predstavljena i kroz tradicionalnu bosansku nošnju.

Na ovom izuzetnom događaju za Bosnu i Hercegovinu predstavljeni su radovi istaknutog kaligrafa Abdulhaka Hadžimejlića.

Ovaj štand na kojem je Hadžimejlić uživo radio svoje radove, bio je najposjećeniji. Bilo je preko 800 posjetilaca.

Od strane Turske predstavljeni su ručni radovi na svili, ručno izrađen olovke, i drugi ručno izrađeni proizvodi.

Također na ovom događaju pripremljena su i jela iz turske kuhinje – burek, sirnica, baklava, turski čajevi i turska kafa.

Svi posjetioci su mogli uživati u jelima tradicioanlne turske kuhinje.

Na ovom događaju je bila prisutna i profesorica Amila Buturović koja je održala predavanja o čajevima, biljkama koje su se koristile u osmanskom periodu.

Profesorica Buturović je redovna profesorica historije religije i kulure na odjelu za humanističke nauke na Univerzitetu York u Torontu, sa specijalizacijom  u oblasti islamistike, saopćili su organizatori.

(FENA)