U policijskoj akciji na području Foče i Hercegovine zaplijenjena veća količina droge

Po nalogu Tužilaštva BiH, na području Foče i Hercegovine u toku je akcija protiv organizovanog kriminala povezanog s neovlaštenim prometom opojnih droga i oružja.

U akciji učestvuje više desetina policajaca MUP-a RS, a tužioci iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, nalaze se ne terenu gdje koordiniraju rad ovlaštenih policijskih službenika.

Akcija je usmjerena na osobe osumnjičene da su duži vremenski period vršile krivična djela organizovanog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, kao i nedozvoljenog prometa oružja, voje opreme i proizvoda dvojne namjene.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičene osobe koje su pod istragom povezane su sa organizovanim kriminalnim grupama iz zemalja regiona.

Meta akcija je veći broj osumnjičenih osoba, koje su pod istragom i sumnjiče se da su imale podijeljene uloge u počinjenju teških krivičnih djela, sa ostvarivanjem velike nezakonite imovinske koristi.

Tokom akcije, zaplijenjena je i veća količina opojne droge, a na području Foče, zaplijenjena je i specijalna oprema namijenjena proizvodnji narkotika.

Iz Tužilaštva navode da te aktivnosti predstavljaju nastavak odlučne borbe protiv organizovanih struktura narko-kriminala koje djeluju u BiH i zemljama regiona, a u okviru akcije ostvarena je značajna međunarodna saradnja.

Među osumnjičenim osobama ima i ovlaštenih službenih lica koja se sumnjiče za pružanje podrške pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

U interesu istrage, Tužilaštvo u ovom trenutku ne može objaviti više detalja, a više informacija bit će dostupno u narednim danima, saopćeno je iz te institucije.

(FENA)