U ponoć istekao ugovor između BH Telecoma i United Medie

 Od ponoći se na platformi BH Telecoma Moja TV ne mogu pratiti programi televizije N1 i Sport kluba, jer uprava BH Telecoma nije promijenila odluku da neće plaćati pod uvjetima koje je postavila United Media. .

“N1 je dobrodošao” na platformu Moja TV, ali ne na komercijalnoj osnovi kao do sada, nego besplatno, odnosno pod istim uvjetima kao druge informativne televizije, saopćio je BH Telecom.

Ugovor između kompanije United Media, kao vlasnika N1 televizije i Sport Kluba, i javnog preduzeća BH Telecom, okončao je s 31. augustom u ponoć.

Kompanija United Media, u vlasništvu srbijanskog medijskog tajkuna Dragana Šolaka sa sjedištem u Luksemburgu, pokrenula je kampanju u javnosti povezavši istek trogodišnjeg ugovora sa BH Telecomom sa početkom plaćene medijske kampanje, želeći prikazati neprihvatanje uvjeta ugovora kao “gašenje signala” i napad na medij, u čemu su je podržali mnogi opozicioni političari, intelektualci i udruženja novinara.

BH Telecom je skrenuo pažnju da se N1 nudila u paketu sa Sport Klubom, koji je u međuvremenu izgubio prava na prikazivanje većine najznačajnijih i najgledanijih sportskih događaja i time objektivno izgubio na vrijednosti. United Media, međutim, izbjegava spominjati sportske kanale, kako bi javnost uvjerila da se radi o dirigiranom pokušaju cenzure i gašenja medija, a ne isključivo poslovnom odnosu.

Uostalom, većina onih koji kritiziraju potez BH telecoma bi, kada bi BH Telecom prihvatio ponudu United Medie, smatrala da uprava radi protiv javnog interesa i da postoji korupcija između privatnog vlasnika United Medie i BH telecoma, čim su prihvaćeni tako nepovoljni uvjeti za BH Telecom.