U Sarajevu održana manifestacija povodom 75. godišnjice nezavisnosti Indije

Manifestacija povodom predstojeće 75. godišnjice oslobađanja Indije od kolonijalne vladavine, održana je večeras u Sarajevu u organizaciji Ambasade te zemlje za Bosnu i Hercegovinu,  kao i Udruženja bosansko-indijskog prijateljstva.

Izveden je prigodan umjetnički program u kojem su sudjelovali indijski i bosanskohercegovački umjetnici, dok je direktorica Centra za kluturu u indijskoj ambasadi Tanuja Shankar izjavila da su razvijene veze s navedenim udruženjem rezultirale nizom aktivnosti, među njima i saradnjom s Festivalom “Sarajevska zima”, Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine, univerzitetima i školama u BiH.

– Azadi Ka Amrit Mahotsav, u doslovnom prijevodu Festival slobode,  posvećen je indijskom narodu koji nije samo doveo Indiju tu gdje ona danas jeste, već u sebi nosi potencijal da realizira viziju premijera Narendre Modija o aktiviranju ‘Indije 2’, nadahnutu duhom ‘atmanirbhar Indije’, tj. samoodržive Indije – izjavila je Tanuja  Shankar.

Inicijativu Festival slobode čini niz događaja u trajanju od 75 sedmica, počevši od marta 2021., a svi vode velikoj proslavi u augustu 2022., kada se navršava 75 godina nezavisnosti Indije, podsjetila je ona.

Indijske misije, u skladu s tim, širom svijeta realiziraju posebne inicijative koje simboliziraju ‘Indiju 75’ jer se oslobađanje od kolonijalne dominacije, odnosno sticanja nezavisnosti, vezuje za 75 godina napretka te zemlje i slavnu prošlost njenih naroda, kulture i dostignuća.

Festival slobode, koji je proglasila Vlada Indije, namijenjen je narodu i slavi pozitivna partnerstva i bilateralne odnose koji jačaju položaj Indije u svijetu.

(FENA)