U toku brojne aktivnosti na revitalizaciji banje Guber

Tim za realizaciju projekta osnivanja JZU “Specijalne bolnice Guber” Srebrenica organizirao je radni sastanak pod nazivom “Metodologija eksperimentalnog istraživanja mineralnih voda Crni Guber i Novi Guber“, a prisustvovali su predstavnici naučnih institucija koji će biti nosioci istraživanja, kao i stručna lica koja aktivno učestvuju u realizaciji projekta.

Koordinator projekta Katarina Požgaj kaže da je prioritet ispitivanje i utvrđivanje terapijske vrijednosti vode koja će se koristiti.

– Današnji sastanak se odnosi na metodologiju utvrđivanja terapijske vrijednosti te vode. U proces su uključene naučne institucije, radili smo više različitih analiza. Uradili smo analizu vazduha i zemljišta, a utvrđeno je da je vazduh izuzetno kvalitetan te su pokrenute procedure da se ovaj prostor proglasi  vazdušnom banjom – kazala je Požgaj.

Dekan Medicinskog fakulteta Banja Luka Ranko Škrbić ističe da je razgovarano o mogućnostima ponovnog pokretanja banje Guber te da je urađena serija istraživanja.

-U narednom periodu možemo očekivati rezultate istraživanja koja dosad na ovakav način nikad nisu bila urađena na prostoru RS. Urađene analize ćemo dati na uvid javnosti i očekujem pozitivne rezultate. Mislim da će se kapaciteti banje Guber s veoma jedinstvenom vodom moći koristiti u liječilištu, a ne sumnjam da će banja Guber dobiti novi sjaj i biti na usluzi čitavom regionu – naveo je Škrbić.

Proces će, ocijenio je, dugo trajati te će predstavnici naučnih institucija ozbiljno da rade svoj posao.

-Analize koje su rađene u vrijeme Austro-ugarske mnogo se ne razlikuju u odnosu na današnje. Austro-ugarska je radila analizu za sve banje na prostoru BiH, a mineralno-hemijski sastav u principu se nije mijenjao. To su geološki uslovi koji su stabilni tako da je voda postojećeg kvaliteta kroz vijekove – ustvrdio je Škrbić.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić istie da je na sastanku još jednom zaključeno da je neophodno pokrenuti banju Guber.

– Ispitivanje će trajati više godina i to je ekspertiza koja će na kraju rezultirati da imamo ono što nikada banja Guber nije imala. Imat ćemo kompletnu analizu najkasnije za godinu dana. Svakako paralelno radimo na ostalim aktivnostima što se tiče pokretanja banje Guber – potvrdio je Grujičić.

(FENA)