U Travniku održan okrugli sto o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH

Nestabilnost koju je izazvala pandemija i agresija Rusije na Ukrajinu su promijenili geopolitički svjetski poredak, a to se drastično reflektovalo i na Bosnu i Hercegovinu, navedeno je na okruglom stolu o temi „Aktuelna politička i sigurnosna situacija u BiH“ koji je održan u Travniku.

Uvodničari su bili zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Šemsudin Mehmedović i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo koji su se suglasili da bez ulaska u Evropsku uniju i NATO nema perspektivne i sigurne Bosne i Hercegovine.

– Poltitička stabilnost i institucionalna sigurnost su garant suvereniteta naše države, naših granica i naših državnih resursa – rekao je Mehmedović, te istakao da ugrožavanje stabilnosti BiH zbog blokada institucija od strane srpskih političara na skoro svim nivoima su primjer državnog udara i rušenje Ustava države.

Naglasio je da hrvatski i srpski političari u našoj zemlji funkcioniraju u sinergiji kako bi realizirali politike Beograda i Zagreba, a kao primjere je naveo Pelješki most i Trgovsku goru, s jedne strane i hidroelektrane na Drini, te trebinjski aeorodrom s druge strane.

Mehmedović je poručio da je probosanski blok bio inertan proteklih 15 godina, te pozvao mlade da budu ključ budućnosti naše zemlje.

Lendo je govorio o stanju u Srednjobosanskom kantonu gdje živi 250.000 stanovnika, te je potcrtao da je politička i ekonomska situacija u Srednjoj Bosni stabilna s obzirom na cjelokupne odnose u državi.

– Mi imamo svoje značajne ekonomske resurse, ali za normalnu državu su nam neophodni jaki kadrovi, jako pravosuđe. Bez ulaska naše zemlje u Evropsku uniju i NATO, nema ni jake Bosne i Hercegovine – rekao je Lendo, te dodao da se probosanske snage mogu dokazati jačanjem fronta demokratskih elemenata.

Smatra da su blokada institucija, inflacija, rasprave o Izbornom zakonu, te dosadašnje neimplementiranje rezultata prošlih izbora uticali i na političko-sigurnosnu situaciju u SBK.

– Građani će prepoznati najbolje u oktobru – poručio je Lendo.

Uz podršku MZ Mehurići, prije okruglog stola državni predstavnici uz načelnika općine Travnik Kenana Dautovića i predsjednika MZ Mehurići Muhameda Jašarevića su obišli ovčare vlašićkog platoa gdje su se upoznali s njihovim radom i problemima sa kojima se suočavaju.

Kako je rečeno, razvojem turizma, ovčarstva i uz veću proizvodnju autohtonog vlašićkog sira bi se moglo omogućiti da taj kraj bude značajna i perspektivna destinacija u našoj zemlji, saopćeno je iz Vlade SBK.

(FENA)