U Zagrebu uhapšena bivša tužiteljica u vezi s aferom Agrokor

U akciji USKOK-a jutros je u Zagrebu uhapšeno više osoba, a među njima su bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin i njezin suprug Goran Puklin.

Kako neslužbeno doznaje Index, ova hapšenja povezana su s aferom oko Agrokora. Naime, Mirela Alerić Puklin vodila je predmet u slučaju Piruške Canjuge, jedne od okrivljenih u slučaju Agrokor. Sumnja se da joj je Alerić Puklin davala podatke Canjugi o sporu u predmetu kojeg je vodila protiv nje.

Uhapšena je i Piruška Canjuga.

Suprug bivše tužiteljice Goran Puklin uhapšen je zbog sasvim druge stvari. Goran Puklin, direktor iz Hrvatske lutrije te još jedna osoba iz jedne tvrtke, a u kojoj je Puklin uključen u poslovanje, sudjelovali su, kako se sumnja, u namještanju javnog natječaja vrijednog više milijuna kuna. Radi se o IT uslugama.

Javio se Dragan Kovačević, demantira da novac pronađen kod Gorana Puklina ima ikakve veze s njim.

“Temeljem obljavljenih informacija o tome da je pronađeni novac od prije više od godinu kod Gorana Puklina u bilo kakvoj vezi s Draganom Kovačevićem oštro demantiramo jer je i sam Goran Puklin rekao da se radi o njegovom novcu, te je DNK i drugim vještačenjima utvrđeno da Dragan Kovacevic nema nikakve veze s predmetnim novcem. Jedina njihova poveznica je da Dragan Kovačević ima sjedište firme u istoj zgradi gdje stanuje Goran Puklin.

O uhićenjima se kratko oglasio i USKOK.

“Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Navedene radnje se provode u Zagrebu i odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti i gospodarska kaznena djela. U ovom trenutku može se potvrditi da je jedna od osoba protiv kojih se provode hitne dokazne radnje obnašala dužnost u tijelu kaznenog progona.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”, priopćili su.

 

Kako neslužbeno doznaje Index, rad Alerić Puklin je i ranije bio pod sumnjom. Naime, i ranije se, neslužbeno doznajemo, sumnjalo da Alerić Puklin odaje informacije u drugim DORH-ovim slučajevima. No, nikad nije provedena istraga zbog nedostatka dokaza.

DORH je povukao optužnicu protiv Todoroća i 14 osoba podignutu u rujnu prošle godine.

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu povuklo je danas optužnicu podignutu 14. rujna 2020. pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv petnaestero okrivljenika zbog počinjenja kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznenih djela krivotvorenja.

Državno odvjetništvo povuklo je optužnicu radi boljeg razjašnjenja stvari”, stoji u priopćenju DORH.

Radi se o optužnici protiv Todorića, njegova dva sina i 10 menadžera iz Agrokora. U toj optužnici obuhvaćena su i dva revizora kuće Baker Tilly.

Osim Ivice Todorića te njegovih sinova Ivana i Ante, obuhvaćeno je bilo 10 menadžera: Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Ivica Sertić, Alojzije Pandžić i Marijan Alagušić.

Ima li ovo povlačenje optužnice veze s današnjim uhićenjima, zasad nije poznato.

Canjuga je bila jedna od direktorica u Agrokoru, a bila je i optužena u slučaju Agrokor. Njen muž je Zlatko Canjuga, nekadašnji šef nogometnog kluba Croatia (današnji Dinamo) i blizak suradnik Franje Tuđmana.