U Zenici obilježena 30. godišnjica formiranja Armije RBiH

Polaganjem cvijeća, odavanjem počasti i prigodnim govorima danas je na Spomen-obilježju “Kameni spavač” u Zenici obilježena 30. godišnjica formiranja Armije RBiH.

o riječima Jasmina Šarića, bivšeg komandanta 303. viteške brigade, građani i borci Zenice odlično pamte imena komandanata i drugih rukovodećih ljudi u Armiji RBiH, a što pokazuje da je Armija bila oružana sila svih naroda i narodnosti u Bosni i Hercegovini.

– Kao pripadnici Armije RBiH možemo biti ponosni da na teritoriji koja je bila pod našom kontrolom planski i sistematski nije uništen niti jedan vjerski objekat, za razliku od drugih teritorija pod kontrolom VRS-a i HVO-a, gdje nije ostao čitav nijedan objekat u vlasništvu Islamske zajednice, a o džamijama i da ne govorimo. Neka u historiji ostane zabilježeno koja strana je sistematski pravila genocid, logore, uništavala, a koja se iskreno borila, branila i ogradila od svakih loših poteza i svih vidova kriminala u ratu – poručio je Šarić.

U okviru prigodnog programa prisutnima na Spomen-obilježju Kameni spavač prigodnim riječima obratio se i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

– Istini za volju, nakon 30 godina nemamo državu za koju su naši šehidi i poginuli borci dali ono svoje najvrijednije – živote, a invalidi dijelove svoga tijela. Tu državu još nemamo. Armija RBiH je izvojevala nemoguće pobjede. Uzmite današnju situaciju u Ukrajini gdje čitav svijet pomaže ukrajinskom narodu, a nama u agresiji na BiH, ne samo da nije pomoglo nego nam je zavezalo ruke. Ali Bosanci i Hercegovci mnogi zulum su kroz vijekove trpjeli, BiH je ostajala a sve drugo je propadalo. Zato veliko priznanje pripada svim pripadnicima Armije RBiH – kazao je Kasumović.

Potom se osvrnuo i na trenutnu situaciju u državi, ocijenivši da je ona takva da se i dalje vodi rat, ali mirnodopski specijalnim metodama.

– Zato mi svi, Bosanci i Hercegovci, koji volimo svoju državu moramo ostati jedinstveni, stabilni i pametni, sačuvati ono što je sačuvano prije nepunih 30 godina u nemogućim uslovima. Sada je ipak mir, svojim znanjem i pameću moramo sačuvati državu i ostaviti je nadolazećim generacijama… – istaknuo je  Kasumović.

Jedinstvena organizacija boraca “Unija Veterana” grada Zenice, prije svečanosti na Spomen-obilježju Kameni spavač, organizirala je i vjerski prigoram na Spomen-obilježju na Prašnicama, gdje je upriličeno učenje Jasina, saopćeno je iz Pres-službe Grada Zenica.

(FENA)