U Živinicama centralno obilježavanje Dana Armije R BiH na području TK

Centralno obilježavanje Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine na području Tuzlanskog kantona održat će se u Živinicama 15. aprila – saopšteno je na današnjoj pres-konferenciji Organizacije demobilisanih boraca Armije R BiH.

Predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja Dana armije R BiH, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, govorio je o značaju 15. aprila i časnoj borbi Armije R BiH u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina.

-Trideseta godišnjica je značajan jubilej i prilika da ukažemo na sve ono što se događalo, da ukažemo na herojsku odbranu i herojske sinove i kćeri koji su stali u odbranu domovine. Važno je da uključimo mlade generacije u obilježavanja ovakvih jubileja, ali i što više građana – kaže Halilagić.

Predsjednik Saveza RVI TK Fahrudin Hasanović zahvalio je izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u TK što su u udžbenike 9. razreda osnovnih škola uvrstili historijske činjenice o Armiji R BiH.

-Petnaesti april treba biti praznik svih građana BiH jer je to dan kada je osnovana Armija R BiH koja se suprostavila fašizmu. Dočekali smo i poslije 30 godina da obilježavamo taj dan. Nije to ni mali period. Kada se vratimo unazad shvatit ćemo šta se sve događalo u BiH – kazao je Hasanović.

Ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević pozvao je građane da učestvuju u programu obilježavanja Dana armije R BiH.

-Ne mogu vjerovati da je prošlo 30 godina. Sve godišnjice koje dolaze u meni pobude niz osjećanja, od sreće, tuge, ponosa… Ovakve godišnjice nas moraju sjećati na ono što smo mi dali u odbrani domovine – kazao je Blagojević.

U Živinicama 15. aprila održat će se centralna manifestacija, a predsjednik organizacije demobilisanih boraca TK Ibrahim Mušić ističe kako će do tog datuma biti realizovano niz aktivnosti.

-Obilježavamo rođendan Armije R BiH, a da poslije pandemije koronavirusa mogu učestvovati i naši građani. Stvorili smo armiju u teškim uslovima i vremenima. Prije armije oformljena je Patriotska liga BiH i o svim tim činjenicama moramo znati. Ostaje nam obaveza da sve činjenice o Armiji R BiH prenesemo na mlade – rekao je Mušić.

(FENA)