Udio sudjelovanja OSBiH u sveukupnom deminiranju u BiH povećan na 54 posto

Godišnja analiza protuminskih akcija OSBiH za 2021. godinu održana je danas u organizaciji Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Domu OSBiH u Sarajevu.

U analizi je sudjelovao  zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, načelnik Zajedničkog stožera OSBiH general-pukovnik Senad Mašović sa svojim zamjenikom za operacije general-bojnikom Ivicom Jerkićem, zapovjednik Operativnog zapovjedništva OSBiH general-bojnik Radovan Ilić, članica Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Palramentarne skupštine BiH Marina Pendeš te predstavnici lokalnih zajednica, Centra za uklanjanje mina u BiH (BiH MAC), EUFOR-a, NATO Stožera Sarajevo, UNDP-a i ostalih partnerskih organizacija, kao i članovi vojnodiplomatskog zbora akreditirani u BiH.

Prema analizi, udio sudjelovanja OSBiH u sveukupnom deminiranju u BiH od 33 posto, u protekloj se godini povećao na 54 posto. Deminerska bojna OSBiH u 2021. godini je od mina očitila više od 2,24 miliona kvadratnih metara ili 71,6 posto od ukupnog plana. Pronađene su i uništene 294 protupješačke i jedna protutenkovska mina te  1.285 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Deminerska bojna upravo realizira ljetnu kampanju deminiranja za 2022. godinu, sa 32 tima na radilištima širom BiH. U svom prigodnom obraćanju, zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić naglasio je da su OSBiH i dalje jedna od vrlo rijetkih oružanih snaga u svijetu koje uklanjanje mina provode po standardima humanitarnog deminiranja, koji su mnogo strožiji od klasičnog vojnog uklanjanja mina.

– Koliko se cijene naši napori na stvaranju slobodnog i sigurnog okruženja za sve koji žive u BiH, najbolje govori činjenica da je Vijeće Europskog fonda za mir, jednoglasno odlučilo da donacija vrijedna oko deset miliona eura za OSBiH bude odobrena za deminerske potrebe OS . Na nama je da stvorimo administrativne okolnosti da se realizacija te donacije nesmetano omogući, kao i da se cjelokupni uvjeti nabave i održavanja deminerskih sredstava za OS BiH i uvjeti rada za njene pripadnike poboljšaju – rekao je Krešić.

General Mašović je istaknuo opredjelenost OSBiH da svojim profesionalnim radom nastave sa uspješnim procesom deminiranja sve dok Bosna i Hercegovina ne bude sigurna od zaostalih mina i minskoeksplozivnih sredstava.

General Ilić se osvrnuo na rezultate deminiranja i istaknuo potrebu za boljom potporom i opremanjem Deminerske bojne.

Analizu je otvorio zamjenik zapovjednika za operacije Operativnog zapovjedništva OSBiH brigadir Mirzet Lubenović, a zapovjednik Deminerske bojne OSBiH pukovnik Ćazim Mahmić skrenuo je pozornost na izazove u radu deminera OSBiH.

(FENA)