Udruženje generala i veterana policije – Govorit ćemo o onima koji su učestvovali u opsadi Sarajeva

Udruženje generala Bosne i Hercegovine i Udruženje veterana policije za specijalne namjene „Lasta“ govoriti će sutra na pres-konferenciji o procesuiranju ratnih zločina i pokušajima da se kroz sudske procese u BiH relativiziraju ratni zločini, ali i izjednače strane u ratu, pri čemu se odbacuje haško naslijeđe i presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Kako se navodi u saopćenju, o promjeni karaktera rata govorit će general Alija Ismet, a ispred Odreda Laste govorit će Semir Islambašić, potpredsjednik Udruženja.

Također, na konferenciji će iznijeti imena i podatke o pojedincima koji su učestvovali u opsadi Sarajeva, a koje je Haški tribunal označio kao A kategoriju, koji su u ladicama Tužilaštva BiH, dok se diže optužnica za Dobrovoljačku za koju je Tribunal u Haagu ocijenio da nema dovoljno dokaza.

O neprocesuiranju odgovornih za opsadu Sarajeva i neprovođenju Revidirane strategije za ratne zločine govorit će Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, a Kada Hotić, Udruženje Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, će govoriti o aktuelnim dešavanjima u Kravici i neprocesuiranju odgovornih.

(FENA)