UEFA: Dinamo bez gostujućih navijača na europskim utakmicama

Zagrebački Dinamo do kraja sezone neće imati gostujuće navijače u europskim utakmicama, odlučila je UEFA tako kazniti zagrebačkog prvaka nakon navijačkih nereda u Ateni u kojima je jedna osoba poginula.

“Prema procjeni UEFA-e, sve utakmice u kojima sudjeluju gostujući navijači GNK Dinama smatraju se visokorizičnima, a to je nažalost potvrđeno iznimnom težinom incidenata zbog prisutnosti navijača GNK Dinamo u Ateni, unatoč odluci da se za njih ne osiguraju karte za utakmicu protiv AEK-a”, stoji u UEFA-inom objašnjenju odluke, prenosi Hina.

UEFA je kaznila Dinamo nakon što su 8. kolovoza uoči utakmice 3. pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka s AEK-om u Ateni izbili navijački neredi u kojima je poginuo navijač AEK-a Michalis Katsouris (29). U neredima su sudjelovali navijači Dinama, navijači Panathinaikosa i navijači AEK-a, iako je UEFA već tada zabranila dolazak gostujućih navijača.

UEFA je tako odlučila da se sve utakmice u kojima sudjeluju gostujući navijači Dinama smatraju visokorizičnima, a od zagrebačkog kluba traži da “u suradnji s relevantnim političkim, javnosigurnosnim i nogometnim tijelima u Hrvatskoj osmisli i provede strategiju iskorjenjivanja nogometnog nasilja povezanog s njihovim klubom”.

Također, UEFA očekuje da će u dogledno vrijeme od kluba dobiti izvješće s detaljima akcijskog plana za rješavanje ovog problema.

Dinamo i njegovi protivnici moraju dati sve od sebe kako bi spriječili navijače GNK Dinama da putuju na gostovanja, dok gostujuće momčadi koje stižu u Hrvatsku mogu i dalje dobivati punu alokaciju ulaznica.

“GNK Dinamo i nadležna tijela moraju poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurali sigurnost gostujućih navijača. UEFA će izravno obavijestiti nadležna tijela zemalja/gradova domaćina o ovoj mjeri”, dodaje se u priopćenju UEFA-e.

U subotu je Dinamo ispao iz borbe za grupnu fazu Lige prvaka nakon što je u Ateni, u uzvratu trećeg pretkola, odigrao 2:2 s AEK-om. U prvoj utakmici u Zagrebu AEK je pobijedio 2:1, a u sinoćnjem uzvratu Dinamo je vodio 2:0 sve do sudačke naknade u kojoj primio dva gola i ispao iz Lige prvaka.