Ukrajinska specijalna jedinica Kraken uništila posmatrački toranj na teritoriji Rusije (VIDEO)

Kraken, specijalna jedinica Odbrambene obavještajne službe Ukrajinskog ministarstva odbrane, objavila je da je uništila autonomni osmatrački toranj Grenadier u ruskoj oblasti Bryansk, koristeći dron samoubicu.

 

“Koristeći bespilotnu drom samoubicu, obavještajne snage specijalne jedinice Kraken uništile su autonomni osmatrački toranj Grenadier u oblasti Bryansk”, naveli su u objavi na Telegramu.

Specijalna jedinica objavila je video operacije. Na njemu se vidi da je kula srušena iz drugog pokušaja.

Ujutro 2. marta guverner ruske oblasti Bryansk, koja graniči s Ukrajinom, ustvrdio je da se ukrajinska diverzantsko-izviđačka skupina (SRG) infiltrirala u oblast, uzela civile za taoce i pucala na automobil. Ovu su priču vrlo brzo preuzeli propagandni mediji, ali su objavljivali krajnje kontradiktorne podatke.

Istodobno, ukrajinski graničari izvijestili su da je situacija na granici s Rusijom pod kontrolom, a svaka informacija koja sugeriše da se na teritoriju Ruske Federacije nalazi nekakva “ukrajinska diverzantsko-izviđačka skupina” je informacijska provokacija agresorska zemlja.

Takozvani Ruski dobrovoljački korpus kasnije je izjavio da su njihovi vojnici, a ne “ukrajinska izviđačko-diverzantska skupina”, 2. marta ušli na teritorij Ruske Federacije kako bi pokazali da se slobodni ruski ljudi s oružjem u rukama mogu boriti protiv Putinovovg režima.

Denis Nikitin, komandant Ruskog dobrovoljačkog korpusa (RVC), rekao je da su ukrajinske vlasti bile upoznate s operacijom RVC-a u Brjanskoj oblasti.