Ukrajinska vojska kreće u veliku protuofanzivu u oblasti Harkova

Intenzivne borbe se nastavljaju u oblasti Harkov u Ukrajini dok vojnici pokušavaju povratiti kontrolu nad tim područjem od Rusa.

Ove vijesti dolaze nakon što su ukrajinske oružane snage u subotu izjavile da su zauzele pet sela sjeveroistočno od drugog najvećeg grada u zemlji.

Analitičari kažu da se ukrajinska operacija razvija u uspješnu protuofanzivu. Harkov je bio žarište intenzivnog granatiranja od početka invazije u februaru.

Guverner regije Harkov rekao je u subotu da ruske trupe nastavljaju “paljbu na civile u regiji Harkov”.

Oleh Sinjehubov na Telegramu je podsjetio ljude da “ne izlaze bez potrebe” i poručio građanima da ne ignoriraju sirene za zračni napad.

Postoji zabrinutost da bi se rusko granatiranje moglo intenzivirati uoči Dana pobjede 9. maja, kada Rusija obilježava svoju pobjedu nad nacističkom Njemačkom 1945. godine.

Regija je bila na meti ruskih snaga od početka invazije, ali izvještaji Instituta za proučavanje rata pokazuju da ukrajinske trupe sada “posebno preuzimaju teritoriju duž širokog luka oko Harkova”.

Dodaje se da bi ukrajinske trupe mogle ublažiti ruski pritisak na Harkov “i potencijalno zaprijetiti daljnjim napredovanjem prema ruskoj granici”.

Hubanov Pavlo, liječnik u Harkovu, rekao je za BBC da se ljudi još uvijek skrivaju u skloništima i da ne idu na posao.

“U gradu nema normalnog života. Kharkov je vrlo blizu ruske granice pa je grad stalno pod napadom. Nažalost, dok rat traje, ne možemo se opustiti i stalno smo u pripravnosti”, rekao je.

Pavlo je radio u regionalnoj pedijatrijskoj bolnici u Harkovu, ali je ona uništena granatiranjem.

“Granate su nekoliko puta pogodile našu bolnicu, a sada je zgrada uništena i tamo je bilo nemoguće pružiti medicinsku pomoć, jer su Rusi svo vrijeme pucali. Sada radim u drugoj bolnici”, rekao je on.

U subotu je potvrđeno da je muzej posvećen filozofu i pjesniku Hrihoriju Skovorodi u regiji Harkov uništen nakon što su ruske granate pogodile krov.