Ukrajinske snage vjeruju da su probile najtežu liniju ruske odbrane na jugu

Ukrajinske snage vjeruju da su probile najtežu liniju ruske odbrane na jugu i da će sada moći brže napredovati, izjavio je za Reuters komandant koji se bori na jugu.

Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu u junu, ali dobro pripremljene ruske odbrambene linije ojačane minskim poljima usporile su njeno napredovanje prema jugu i Azovskom moru.

Ukrajinske snage saopćile su u srijedu da su podigle nacionalnu zastavu u naselju Robotin u južnoj regiji Zaporožje, desetak kilometara južno od grada Orihiva na liniji fronta.

– Ne zaustavljamo se ovdje – kazao je komandant koji je poveo neke od vojnika u Robotinu i koji koristi borbeni nadimak “Kombat”.

– Sljedeći je grad Berdjansk, a onda još. Odmah sam jasno stavio do znanja svojim borcima – naš cilj nije Robotin, naš cilj je Azovsko more – kazao je.

Robotin je udaljen stotinjak kilometara od Berdjanska, luke na obali Azovskog mora, i 85 kilometara od strateškog grada Melitopolja. Oba su okupirana od ruskih snaga nakon potpune invazije Moskve u februaru prošle godine.