UNDP – Obavljena procjena sistema upravljanja rezultatima u 31 bh. lokalnoj zajednici

Predstavnici druge faze Projekta općinskog okolišnog upravljanja (MEG 2) prezentirali su procjene sistema upravljanja rezultatima u 31 partnerskoj lokalnoj zajednici, saopćeno je iz UNDP-a.

Procjena je urađena na osnovu Metodologije za procjenu učinka unutar sistema upravljanja rezultatima u MEG partnerskim jedinicama lokalne samouprave (JLS). Cilj procjene bio je mjerenje sistemskog napretka lokalnih zajednica, kako bi se sa planiranja lokalnog razvoja prešlo na integrirano upravljanje razvojem. Dodatni cilj bio je dijagnosticiranje stanja, gdje su se identificirale dobre prakse, kao i oblasti u kojima su potrebna unapređenja.

Partnerske lokalne zajednice koje su učestvovale u prvoj fazi MEG projekta prednjače u rangiranju. Tako je na prvom mjestu u ukupnom rangiranju Grad Gradiška, a odmah iza slijede Općina Tešanj, Grad Gračanica, Općina Žepče, Grad Prijedor, Grad Bosanska Krupa, itd, navodi se u saopćenju UNDP-a.

Procjena učinka vršit će se svake naredne godine, zaključno sa 2025. godinom, po uporedivoj metodologiji kako bi se registrovao napredak svake pojedine lokalne zajednice tokom druge faze MEG projekta. Namjera je da partnerske lokalne zajednice, uz podršku projekta, koriste sistem kao aktivni alat za unaprjeđenje stanja u ciljanim oblastima i poboljšaju kvalitet pružanja javnih usluga svim svojim stanovnicima.

Druga faza Projekta općinskog okolišnog upravljanja se trenutno implementira u 31 jedinici lokalne samouprave, a finansiraju ga vlada Švicarske, Švedske i Češke Republike, dok projekt provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

(FENA)