UNDP-Projekt BRIDGE za dijalog mladih u BiH o pitanjima od zajedničkog interesa

– Početak provedbe projekta BRIDGE obilježen je u sjedištu Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).

Taj projekt ima za cilj podržati mlade žene i muškarce u Bosni i Hercegovini da se umreže i vode dijalog o pitanjima od zajedničkog interesa, razmijene ideje, predlože rješenja i poduzmu određene korake.

Kroz strateški pristup i niz aktivnosti, projekt će osnažiti mlade da skrenu pažnju na važne teme, koje ih se tiču i pridonese pozitivnim promjenama u svojim zajednicama i cijeloj državi.

Povodom obilježavanja početka provedbe tog projekta UNDP u BiH je okupio studente likovnih akademija Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Banjoj Luci i Sveučilišta u Mostaru (fakultet na Širokom Brijegu). Oni su, kroz slikarsku radionicu, oslikali svoju viziju poruke projekta te prezentirali svoje umjetničke radove predstavnicima donatora i članovima projektnog obora. Studentski radovi će, tokom provedbe projekta, biti aplicirani na različite medije da bi promovirali nadarene studente akademije, kao i sam projekt BRIDGE.

Predstavnik Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS) Matteo Evangelista pozdravio je studente akademija umjetnosti i naglasio da su mlade žene i muškarci pokretačka snaga izgradnje inkluzivnih i pravednih društava i upućivanja na problem klimatskih promjena.

Kako je kazao zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Stephen Kinloch Pichat mlade u Bosni i Hercegovini treba podržati u preuzimanju aktivne uloge u rješavanju izazova koji ih pogađaju – klimatske promjene, ravnopravnost spolova, visoka nezaposlenost, inkluzivnost, društvena kohezija i osjećaj isključenosti iz dijaloga i procesa donošenja odluka.

Kako navodi u saopćenju za javnost UNDP, projekt podržava Ambasada Italije u BiH zajedno sa Agencijom za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS). Vrijednost projekta je oko 860.000 eura, a implementira ga UNDP BiH u periodu od oktobra 2021. do septembra 2023. godine. Partneri projekta su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

(FENA)