Uputstvo Zoranu Tegeltiji iz Ambasade SAD

Uputstvo Zoranu Tegeltiji iz Ambasade SAD

Za državnog premijera Zorana Tegeltiju stiglo je pismo iz Ambasade SAD u BiH, u kojem se upozorava na mogućnosti nabavke vakcina za građane BiH:

„Američke kompanije „Pfizer“, „Moderna“ i „Johnson & Johnson” proizvode vakcine protiv Covida u rekordnim količinama i primaju narudžbe iz cijelog svijeta, a u ovom dopisu vam dostavljamo kontakt-informacije za svakog proizvođača pojedinačno te apelujem na vas da ih što prije kontaktirate da biste ubrzali nabavku vakcina”, stoji u ovom pismu iz Ambasade SAD.

Tegeltija je obaviješten da ove kompanije kao svjetski lideri imaju iskustvo u radu s nacionalnim vladama, ali da možda nisu upoznati sa složenom političkom strukturom BiH.

“Zato bi im moglo biti od koristi kada biste im objasnili da BiH ima složenu administrativnu strukturu, u kojoj kompetencije za pitanja zdravstva i nabavke pripadaju različitim nivoima vlasti, uključujući i kantone. Važno im je naglasiti da nijedan pojedinačni organ u BiH nije jedini kontakt kada se radi o nabavci vakcina. Također, treba da im objasnite da, pored angažovanja državnog nivoa kroz mehanizam COVAX, vlade i javne institucije u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska te Brčko distrikt, također imaju ovlasti za nabavku vakcina, jer većina kompetencija za nabavku, zdravstvo i zaštitu građana od zaraznih bolesti pripada ovim nivoima vlasti”, navedeno je u pismu, praktično uputstvu za djelovanje Tegeltije i njegove vlade.

Do sada je Zoran Tegeltija odbijao da pokrene procese nabavke vakcina, prebacujući sve na entitete. Sve je već viđeno, ali je pitanje koliko neki ljudi imaju prostora za bojkot pored ovolikog umiranja građana BiH.

(FENA)