Uskoro predstavljanje publikacije o višestoljetnom suživotu Jevreja i muslimana

Publikacija “Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: primjeri tolerancije od 16. stoljeća do danas” predstavlja nastavak saradnje Islamske i Jevrejske zajednice u BiH.

Vođeni odlučnošću u suprotstavljanju nasilju i afirmiranju mira i zajedništva, poglavari Islamske zajednice i Jevrejske zajednice u BiH, reisul-ulema Husein ef. Kavazović i Jakob Finci, još su 2018. godine potpisali Sporazum o obilježavanju “Suživota Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini”.

Namjera je, na primjerima kroz historiju od 500 godina, pokazati dobrosusjedske odnose muslimana i Jevreja u BiH, ali i promovirati taj suživot kao integrativan dio bh. kulturne baštine.

Trinaest afirmiranih domaćih i međunarodnih historičara, osmanista, teologa i politologa napisali su tekstove za publikaciju. Pored značajnih fotografija iz Arhive Jevrejske zajednice i Gazi Husrev-begove biblioteke, knjiga također sadrži dva poglavlja napisana od reisu-l-uleme Huseina Kavazovića i predsjednika Jevrejske zajednice Jakoba Fincija.

Svi oni, svojim istraživanjima i radovima, svjedoci su zajedničkog života Jevreja i muslimana u BiH, te ličnim primjerom stoje iza univerzalne vrijednosti istine, pravde, suživota i mira.

Urednica i autorica jednog poglavlja Dževada Šuško kaže da bez obzira na to koji naziv odabrali za postojanje i život Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini, to zajedništvo i prijateljstvo nije nametnuto niti vještačko, ono je autohtono.

Uskoro slijedi predstavljanje publikacije kao i prijevod na engleski jezik, najavljeno je iz Uprave za vanjske poslove i dijasporu Islamske zajednice u BiH.

(FENA)