Uskoro useljenje u zgradu socijalnog stanovanja u Jablanici

Uskoro useljenje u zgradu socijalnog stanovanja u Jablanici

Izvođenje građevinskih radova na višenamjenskom objektu sa osam stambenih jedinica na Gornjoj koloniji (lokalitet Unis) u Jablanici skoro je završeno, pa uskoro slijedi otvaranje objekta i useljenje korisnika.

Tim povodom, u srijedu je u sali za sjednice Općinskog vijeća u Jablanici održan radni sastanak općinskog načelnika Damira Šabanovića sa saradnicima zaduženim za implementaciju projekta ispred općine Jablanica i nosilaca projekta CEB II: Đenane Mekić iz CRS BiH, Sretena Ćemalovića iz Regionalne kancelarije CRS Mostar i pomoćnice federalnog ministra za raseljena osobe i izbjeglice Šefike Palo.

Tema sastanka bila je upoznavanje općinskog načelnika i saradnika o narednim koracima u realizaciji projekta: o uspostavljanju lokalnog pravnog okvira, pripremama za useljenje i aktivnostima nakon useljenja korisnika.

Inače, navedeni projekt realizovan je u okviru državnog projekta CEB II “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja”, a na osnovu sporazuma koji je Općina Jablanica potpisala s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica i Upravom za izbjeglice i prognanike HNK.

Cilj je projekta da se u općini Jablanica izvrši konačno pražnjenje i zatvaranje kolektivnog smještaja, odnosno da se osobama smještenim u kolektivnim centrima i alternativnim smještajima u skladu sa njihovim potrebama i mogućnostima, izgradnjom osam stambenih jedinica, osigura rješavanje stambenog pitanja.

Naručioci radova bili su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Fond za povratak BiH Sarajevo i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Izvođač radova na objektu bilo je preduzeće G.D. Konstrukcije d.o.o. Mostar, a nadzor nad izvođenjem radova vršio je Modular d.o.o. Jablanica. Vrijednost ugovorenih radova iznosila je 715.705 KM, objavili su iz Općine Jablanica.

(FENA)