Uzbuna u Saboru zbog pomena građanske BiH

Uzbuna u Saboru zbog pomena građanske BiH

Nedavna izjava šefa Uprave za ljudska prava Vijeća Evrope Christophera Poirela da je “vrijeme da BiH prijeđe na drugačiji, moderni sistem u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima”, zabrinula je Hrvatsku.

Saborski zastupnik “Mosta“ Nino Raspudić, porijeklom iz BiH, to je nazvao “protuustavnom i zločinačkom izjavom“, koja je “izazvala trijumfalističke izjave Željka Komšića i Bakira Izetbegovića“, te ohrabrila Izetbegovića da “prekine pregovore s Hrvatima o izmjeni Izbornog zakona BiH”. Raspudić je na aktualnom satu u Saboru, pitao premijera Plenkovića što Hrvatska misli učiniti po tom pitanju, s obzirom nisu zadovoljni odgovorom glavne tajnice Vijeća Evrope, bivše hrvatske ministrice vanjskih poslova Marije Burić Pejčinović, “koji zvuči kao odgovor iz Komšićevog ureda”.

Plenković je rekao da to moraju pitati nju, a on se dao u poznato ponavljanje hrvatskog stava o “zaštiti bh. Hrvata”, o onome što HDZ i on osobno čine za za Hrvate u BiH i približavanju BiH Evropskoj uniji, pa se pohvalio: “Da nije bilo HDZ-ovih zastupnika u Parlamentu EU 2016. Godine, tada bi Draganu Čoviću kao predsjedavajućem Predsjedništva BiH bilo znatno teže podnijeti zahtjev za članstvo BiH u EU“.

A kada je riječ o Christopheru Poirelu, “tog gospodina”, kojeg je Raspudić nazvao ” nižerazrednim EU birokratom”, Plenković “ne poznaje“, ne zna što je govorio i radio, ali “pretpostavlja da je to bila uobičajena linija Vijeća Evrope o potrebi poštivanja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić- Finci“. Jer, “otkako postoji ta presuda, znamo kako je do nje uopće došlo i zašto, kako ona konceptualno gleda na pitanje građanske BiH, ili konstitutivne BiH”. To je, kaže Plenković, “fundamentalna dihotomija međunarodne zajednice. Slike Pariza i Daytona 1995. godine i slike te presude”.

Hrvatski premijer nije propustio priliku opet naglasiti da je pozicija RH, prema brizi o bh Hrvatima “jasna i čvrsta i neće se promijeniti ni za milimetar”, a posebno mu je drago da su se, nakon 11 godina izbori u Mostaru ponovo održali i da “HDZ tamo ima svog gradonačelnika.”