Vidović: Prekršena prava Odbrane u slučaju ‘Novalić i drugi’

Vasvija Vidović, advokatica premijera Federacije BiH Fadila Novalića, nakon današnjeg ročišta pred Sudom BiH u slučaju “Novalić i drugi”, izjavila je novinarima da su prekršena prava Odbrane, navodeći da im je uskraćeno pravo na uvid u dokazne materijale.

Tužilaštvo BiH je danas zahtijevalo da Odbrana započne s iznošenjem dokaza, iako nisu završili sa direktnim ispitivanjem svjedoka i vještaka.

– Odbrana ima pravo da pobije navod Tužilaštva – istakla je Vidović.

Kao problem navela je da Odbrana ima pravo na uvid u dokazne materijale koji se unose u spis, što je njima uskraćeno.

– Tu ima 100.000 dokumenata, a oni u priličnoj mjeri zanemaruju tu dužnost. Ne shvataju da mogu ugroziti čitav predmet – kazala je.

Vidović je istakla da je Odbrana dio Suda te da ravnopravno učestvuje u sudskom postupku.

Vidović je komentirala i svjedočenje federalnog pravobranioca Jakova Dujića, ističući da on tvrdi da je Federalna uprava Civilne zaštite u to vrijeme trebala dostaviti ugovor na ocjenu Pravobranilaštvu FBiH, ali da je stav Odbrane da je zbog pandemije to bila vanredna situacija koja je zahtijevala drugačije postupanje, ali sve u skladu sa međunarodnim aktima.

Saslušanjem dva svjedoka danas je na Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno izvođenje dokaza Tužilaštva BiH u predmetu Novalić i drugi u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina”.

(FENA)