Vijeće sigurnosti obnovilo mandat misiji UN-a za pomoć Afganistanu, Rusija suzdržana

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u četvrtak je obnovilo mandat misije pomoći Svjetske organizacije u Afganistanu za još jednu godinu, ali se Rusija suzdržala od glasanja zbog, kako ju je nazvala, “tvrdoglave ignorancije nove realnosti” nakon što su talibani preuzeli vlast.

Tvrdokorni talibani nisu priznati međunarodno kao afganistanska vlada otkako su preoteli vlast u augustu prošle godine.

Rusija želi da 15-člano vijeće govori o “de facto vlastima” i tvrdi da je potrebna dozvola te zemlje za prisustvo UN-a u njoj. Rezolucija, usvojena s 14 glasova za, navodi “relevantne vlasti” i ne pominje sporazum sa zemljom domaćinom.

Rusko suzdržavanje tokom redovnog godišnjeg glasanja dolazi u jeku rastuće izolacije Moskve zbog njene invazije na Ukrajinu u prošlom mjesecu.

– Ne želimo da se misija UN-a za pomoć Afganistanu pretvori u nemoguću misiju. Podrška de facto vlasti omogućila bi misiji da praktično ispuni svoj mandat i ostvari svoje ciljeve – poručio je ruski ambasador u UN-u, Vasilij Nebenzia, Vijeću sigurnosti UN-a.

Norveška ambasadorica u UN-u, Mona Juul kazala je da će rezolucija, koju je sačinila Norveška, dati misiji UN-a “solidan mandat da sarađuje sa svim relevantnim akterima u svim aspektima svog mandata”.

– To također uključuje i talibane, ali ni na koji način ne implicira priznavanje talibana od UN-a – izjavila je ona novinarima, prenosi Reuters.

(FENA)